ГЕРБ и ОП излязоха със съвместна кандидатура за управител на НЗОК, съобщи zdrave.net. Те предлагат новият управител на НЗОК да бъде началникът на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА проф. Камен Плочев.

По думите на председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова кандидатурата на проф. Плочев е била представена лично от здравния министър проф. Николай Петров. "Министърът ни представи кандидатурата на професора като човек, който е академичен, доказан професионалист, със сериозен управленски опит и със значителен потенциал да въвежда ред в организациите, в които работи", допълнила Дариткова.

Днес е последният срок за номиниране на кандидатите от парламентарно представените партии. В следващите две седмици следва да бъдат проверени документите на кандидатите. На 26 юли следва те да бъдат изслушани в здравната комисия. Новият управител на НЗОК се предвижда да бъде избран на 28 юли.

Проф. Плочев завършва медицина в Медицинска академия в София. Специализирал е в Германия, Белгия, Холандия и други страни. Заемал е постовете заместник-началник на Инфекциозна клиника, началник на Центъра по имунология към ВМА и впоследствие началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. От 2002 година Плочев е национален консултант по инфекциозни болести към НЗОК.