Министерството на здравеопазването остро осъжда всяването на страх у работещите в системата лекари, сестри, санитари и фелдшери чрез насаждането на предубедености за "наказване, сплашване, уволнение", "саморазправа, конфронтация, разрушение" и т.н. От ведомството категорично отхвърлят обвинението за проява на пряко или косвено дискриминационно отношение. Това се посочва в позиция на министерството, изпратена до медиите.

От ведомството намират за недопустимо да се злоупотребява с доверието на лекари и пациенти. Те намират за недопустима и спекулацията с нормативни актове и трудови правоотношения, когато от страна на МЗ българското законодателство е спазено до последната му буква.

В позицията се изтъква, че недопустимо гилдията на спешните лекари да се употребява за лични амбиции. Ведомството високо цени съвместната работа с професионалните и съсловни организации, тъй като само в условията на диалог и взаимно сътрудничество могат да бъдат изработени устойчиви и обществено полезни политики.

В същото време обаче от здравното министерство остро се противопоставят на всяка злоупотреба със съсловни интереси в лична полза. Категорично са против и опитите да се манипулира общественото мнение с цел оказване неправомерен натиск върху държавата.

Министерството е изискало от всички Центрове за спешна медицинска помощ справка за членуващите в Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП). Данните са показали, че от 7111 служители в системата на спешната помощ в асоциацията членуват 516 души или 7,2 %. Едва 69 от тях са лекари, което прави 6,4 % от всички лекари в системата. Общо 1078 спешни лекари работят в ЦСМП в страната.

От МЗ подчертават, че от изнесените факти личи проблем за представителността. Освен това е констатирано, че дейността на асоциацията не е публична, няма информация за заседания на колективни органи и за легитимно взети решения.

Това са причините, поради които Министерство на здравеопазването счита, че всички твърдения на д-р Десислава Кателиева трябва да се приемат като лично мнение и не могат да ангажират гилдията в нейната цялост. Кателиева се представя за представляваща всички спешни медици в страната, но според министерството е недопустимо да се присвоява съсловният глас и да се използва за лични интриги и за медиен рекет срещу закона.

Здравното министерство ни оказва натиск, твърдят от Асоциацията на спешните медици

Здравното министерство ни оказва натиск, твърдят от Асоциацията на спешните медици

Редица мерки срещу нас целят сплашване

В позицията си от министерството изтъкват още, че настоящото ръководство уважава труда на работещите в спешната помощ и напълно разбира проблемите им - недофинансиране, липса на достатъчно кадри, необходимост от нова техника и апаратура. Поради това екипът работи активно за изпълнението на Концепцията за развитие на спешната помощ и за навременната реализация на проекта за спешната помощ по оперативна програма "Региони в растеж".

Припомня се също, че на 28 февруари е подписан договор между здравното и социалното министерство по проект "Подобряване на условията за лечение на спешните състояния", финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Преди седмица 5-членен състав на Върховния административен съд е отменил окончателно стандарта за спешна помощ. Делото е било образувано на основание обща жалба на Сдружение "Българска болнична асоциация", Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването", сдружение "Национално сдружение на частните болници" и Сдружението на общинските болници в България.

Оспорването му е заварено положение за настоящото ръководство. От министерството са категорични, че отмяната на текстове, касаещи характеристиката на структури за болнична медицинска помощ, осъществяващи спешна медицина, по никакъв начин няма да се отрази върху качеството на медицинската помощ. Няма да бъдат създадени и неудобства за лекари и пациенти, уверяват от ведомството.