В опит за оказване на натиск и дискриминация обвиняват здравното министерство от Асоциацията на работещите в спешна медицинска помощ в България. Това се казва в протестна декларация до медиите, Българския лекарски съюз, КНСБ, "Подкрепа" и други, подписана от председателя д-р Десислава Кателиева.

Документът припомня, че Кателиева бе уволнена от "Пирогов", с официално обяснение неспазване на Кодекса на трудаТя е била назначена на допълнителен трудов догов и така е надвишила разрешения брой работни часове. 

Припомняме, че тя сама сигнализира за уволнението си в отворено писмо, получено на редакционната поща на News.bg.

Официално се легализира превръщането ни в заместници на извършителите на първична медицинска помощ в извънработното им време чрез НРД 2017 г., без да бъдем изслушани и независимо от протестите ни, пишат още от Асоциацията в декларацията си.

Научихме, твърдят те, от наши членове в страната, че на 13.03.2017 г. МЗ е изпратило писмо до директорите на всички ЦСМП в страната с искане да изпратят в срок до 16 ч. на 14.03.2017 г. справки за броя лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори и санитари, членуващи в "асоциацията на д-р Кателиева".

Питат защо е необходима тази информация на МЗ за едно независимо сдружение, което действа в съответствие със законодателството. Обясняват този интерес с желание за сплашване. Призовават съсловните организации да защитят погазените им права. 

Настояваме МЗ да спре политиката на разрушение, саморазправа и конфронтация с нас дни преди парламентарните избори. В тази война няма да има победители, ще има много загуби за нас, за пациентите ни и за държавата ни, се казва още в декларацията.