Приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Единодушно Комисията по здравеопазване в Народното събрание прие законопроекта. Документът регламентира редът за установяване на липса на лекарства при паралелен износ.

Изпълнителната агенция по лекарствата вече ще може да издава забрана или ограничаване на износа на липсващи за българските пациенти медикаменти.

За първи път ще бъде създадена информационна система, която ще следи движението на лекарствените продукти. Санкциите при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък, които се предвиждат са по-високи. За търговците на дребно глобата е в размер от 10 000 до 20 000 лв. при първо нарушение и от 25 000 до 35 000 лв. при повторно нарушение. Санкциите на търговците на едро е в размер на от 10 000 до 25 000 лв., и при повторно нарушение - отнемане на разрешението за търговия на едро със заповед на ИАЛ.

За всеки, който извърши износ на лекарствени продукти в нарушение на разпоредбите за износ на лекарствени продукти от закона е предвидена глоба, съответно имуществена санкция в размер от 50 000 до 100 000 лв.

Здравният министър Кирил Ананиев даде отговор на депутатски въпрос за използването на военни въздухоплавателни средства за нуждите на здравното ведомство.

"В момента Министерството на здравеопазването извършва медицински полети, ползвайки военния самолет "Спартан", като за миналата година случаите, за които е бил ползван, са девет. Към министъра на отбраната е създадена междуведомствена комисия, която има за задача да изготвят план как част от 8-те "Кугър", които трябва да бъдат ремонтирани, да бъдат преоборудвани за нуждите на МЗ", зави Ананиев.

Министерство на здравеопазването трябва да определи каква техника и медицинска апаратура са необходими за оборудване на хеликоптерите, които ще бъдат предоставени.

Експерти от Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите ще направят разчети на сумите, нужни за ремонтирането и преоборудването на машините. Публичен ще бъде докладът до премиера. Това ще гарантира пълна прозрачност, стана ясно още от думите на министъра.

Здравният министър обясни, че обучението на парамедици се извършва в 20 лицензирани центъра в страната. Два от тях са разкрити на територията на лечебни заведения - ЦСМП София и УМБАЛ Русе.

От 2016 г. обучението се провежда в три степени на квалификация, като според степента парамедиците ще осъществяват дейности по оказване на първа помощ, свързани с първоначална оценка на състоянието на пациента, поддържане на жизнените функции и осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение.

"Парамедиците ще могат да работят и в центровете за спешна помощ", заяви здравният министър.

По програми на Министерството на труда са обучени 46 парамедици, тях вече има назначени в спешните центрове в Кърджали, Пловдив, Разград, Смолян и Търговище. 37 са местата за парамедици за 2018 г., обявени от центровете за спешна медицинска помощ на територията на цялата страна.