"Не мога да преценя дали има вреда от размяната на ваксини с Турция през 2015 г." Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти по повод случая, за който е обвинен бившия здравен министър Петър Москов.

По думите има твърдение на прокуратурата за настъпила щета и граждански иск от страна на Министерство на здравеопазването . 

Според него само съдът може да прецени дали това е така или не.

Горанов отбеляза, че специално първото решение не го е подписал, но е подкрепил финансовата обосновка към него.

Той обясни, че финансовата обосновка има за цел да покаже дали има въздействие върху финансовия отчет и респективно върху бюджета на министерство на здравеопазването.

"От нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи", допълни той.

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Москов: Разкарват ме като мечка по съдилищата

Смята че все едно е обвинен, че е пресякъл на зелено

Според коментара на вицепремиера Томислав Дончев по обвинението срещу Петър Москов, неприсъствено се взимат решенията от спешен порядък, които изискват бърза реакция, отпускане на финансиране на дадена институция, както и изразяване на национална позиция.

"При положение, че е имало криза с ваксините е напълно нормално такова решение да се вземе неприсъствено", обясни Дончев.

Той обаче бе категоричен, че не може да коментира самия факт и причините за това да не е имало такива ваксини в момента в страната.

По отношение на спора с бизнеса за подмяната на касовите апарати, министър Горанов заяви, че той е основно за това дали ще е достатъчно времето, за да може касовите апарати да се приведат в съответствие с новите изисквания на наредбата.

"Ако се установи, че не могат да се справят, може да проявим гъвкавост.", подчерта е той.

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Прокуратурата обвини Петър Москов за вноса на турски ваксини

Наложена е мярка "подписка"

Припомняме, Петър Москов и заместника му Адам Персенски са обвинени във връзка с вноса като дарение на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Подсъдими са и трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция под формата на 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" - 0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б", като обаче ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв.

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна

Делото срещу Петър Москов за ваксините тръгна

Адвокат Менко Менков няма против да разпита и премиера в съдебната зала

Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество.