Създаване на Социален фонд, който покрива разходите на пациентите без осигуровки обсъждат в Здравното министерство. За това съобщи по време на брифинг във Варна здравният министър Кирил Ананиев.

"Ще се заделя механизъм и в зависимост от причината, поради която не е здравно осигурен пациентът, ще има различни подходи", каза министърът.

До края на следващата седмица ще бъдем готови с общи правила за финансово управление и контрол на държавните болници, уточни Ананиев. Тези общи правила за финансово управление на държавните болници ще предложим и на общините, ако те преценят да ги използват за подобряване финансовото състояние на общините, каза здравният министър, който е финансист по професия.

Припомняме, малко по-рано говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обясни в Бургас, че проверките на държавното обвинение срещу "Пирогов" и още шест болници са именно за финансовото управление на тези заведения.

Прокуратурата чака от Здравно още материали за източването на болниците

Прокуратурата чака от Здравно още материали за източването на болниците

Няма виновни за наводнението в Бургас

Представената в парламента методика за финансиране на общинските и областните болници, вече е факт, по думите му. Разработени са всички останали нормативни актове, необходими за прилагане на Националния рамков договор (НРД). Те са за основния пакет дейности, алгоритми на клинични пътеки, медицински стандарти - всичко, което е необходимо за работа в нормална нормативна среда, каза Ананиев.

За промяната в модела здравеопазване - разработени са два варианта, работим и върху трети, каза Ананиев. Към края на месец май да бъдат готови и да има обществено обсъждане с всички заинтересовани страни.

При обсъждане ще се види кой модел ще работи най-добре, без резки движения, защото системата е консервативна, каза министърът без да уточни подробности за целите на новите здравни модели. В отговор на журналистически въпрос той каза: "Който и да е от тези 2-3 модела, пациентът ще има важна роля в този процес".

Ненков иска сурови наказания за хората, източващи болниците

Ненков иска сурови наказания за хората, източващи болниците

Министър нареждал неизгодните договори с частни болници, убеден Ненков

Постигнахме национален рамков договор, който е по-добър както за изпълнителите на медицинска помощ, така и за българските пациенти, заяви Кирил Ананиев. Има много по-добра регламентация в този национален рамков договор, (цените на - б.р.) почти половината от клиничните пътеки са завишени, има завишени цени в извън болничната помощ, допълни отчета си здравният министър.