Хората, които източват държавните и общинските болници в страната, трябва да се накажат шумно и тежко. Това заяви пред Нова бившият здравен министър Мирослав Ненков относно разследванията на прокуратурата в 8 здравни заведения у нас.

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още шест болници

Производства се водят Софийска градска прокуратура

По думите на Ненков схемите в държавните и общински болници са "тъпанарски" и проблемът е системен. "Това е все едно да дойде някой у вас да живее и да ви плаща 1.50 лв. наем, а вие да му плащате ток, вода и т.н.", допълни Ненков.

Според бившия здравен министър директорите в някои от болниците, където тече разследване на прокуратурата, са се опитвали да прекратят източването. Основният проблем обаче бил, че някой министър давал разрешително здравните заведения незаконно да сключват неизгодни договори за съвместна дейност с частни болници.

"Незаконните схеми в лечебните заведения не са чак токова сложни и хората, които ги правят не са чак толкова умни, за да не може един читав прокурор да ги разкрие", отсече Ненков.

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Проверки за всички болници без "чадъри над този или онзи" обеща здравният министър

Припомняме, към момента за източването на повече от 12 млн. лв. от болницата във Враца по схемата "болница в болницата" е обвинен бившият заместник здравен министър от първото правителство на премиера Борисов Михаил Зортев.

Обвиниха бивш заместник здравен министър

Обвиниха бивш заместник здравен министър

Нарушил задълженията си и причинил финансова вреда за 12 млн.