Установени са финансови нарушения в "Пирогов". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, цитиран от Нова телевизия.

По негови думи лечебното заведение е в лошо финансово състояние.

Той посочи, че има злоупотреби в самата болница. Аз имам одитен доклад, който съм представил на премиера, на проф. Ангелов и съм дотук, отбеляза Хинков.

Той заяви, че има нарушения, които са забелязани в одитния доклад, изготвен от инспектората на Министерството на здравеопазването, като предстоят и други проверки.

Здравният министър отказа да коментира повече по случая, защото очаква и прокурорски проверки. Той обаче обясни, че има нарушаване на правилата за добър мениджмънт въобще и финансова дисциплина.

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Общите задължения на 62 държавни болници са 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лв.

Той бе категоричен, че ще разговаря с директора на "Пирогов" относно одитния доклад и за цялостното състояние на болницата, което според него е плачевно.

Хинков посочи, че ще проведе допълни консултации и ще вземе окончателното решение. По негови думи одитът е приключил преди повече от месец.

Запитан дали е разговарял преди това с директора на "Пирогов", министърът уточни, че го е правил, но по други теми, не и за този одит.

На въпрос ще смени ли директора на болницата, той заяви: "Изглежда не. Повече не мога да кажа".

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" с просрочени задължения за над 16 млн. лв.

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" с просрочени задължения за над 16 млн. лв.

В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв