Ще успеем да закрепим болницата във Враца и ще намерим ръководство, което да милее за нея. Това каза пред журналисти здравният министър Христо Хинков, цитиран от Нова телевизия.

По думите му в лечебното заведение има проблеми и с други отделения, освен детското, което беше застрашено от затваряне.

Хинков каза още, че има и натрупани стари задължения. Според него ръководствата на болницата през годините нехаели за състоянието ѝ и това довело до 85% акционерно участие на държавата. Министърът на здравеопазването заяви също, че общината не е направила необходимото за справяне с проблема през годините, а твърденията, че държавата е длъжна да се справи със затрудненията на болницата не били напълно състоятелни.

По-рано днес директорът на лечебното заведение Кети Ценова е съобщила, че детското отделение отново ще работи и са осигурени лекари, които да започнат работа на мястото на напусналите. Назначаването на новия лекарски състав и сключването на анекс с Районната здравноосигурителна каса щяло да отнеме технологично време, но тя очаква от 11 септември 2023 г. отделението да заработи с новия екип. Медицинското обслужване на децата в отделенията "Хирургия", "Ортопедия", "Уши, нос гърло" и др. не било прекъсвано.

Хинков: Кметът на Враца е убедил педиатрите да се върнат на работа

Хинков: Кметът на Враца е убедил педиатрите да се върнат на работа

Успехът обаче е временен, проблемът остава