В Националната кардиологична болница (НКБ) бе извършена успешна операция на 49-годишен пациент, който бе диагностициран с животозастрашаващо състояние - дисекация (разслояване) на аортата първи тип по Дебейки. Той е бил приет в спешното отделение със симптоми на остра болка в гръдната област, продължаваща към гърба, съобщиха от Пресцентъра на болницата.

След бързо диагностично изследване пациентът и бил подложен на спешна операция. Екипът на хирурзите установи, че аортата му е разслоена от началния сегмент до най-периферните разклонения на десния крак. Операцията е извършена от специализиран екип, включващ доц. д-р Димитър Кючуков, д-р Явор Валянов, д-р Димитър Костадинов и анестезиолог-реаниматора д-р Боряна Мартинова.

Няколко дни след интервенцията мъжът е бил изписан от болницата в отлично състояние.

В НКБ се извършват множество такива операции годишно. Дисекцията на аортата е резултат от разслояване на най-големия кръвоносен съд в тялото поради различни причини, като нелекувана артериална хипертония, заболявания на съединителната тъкан и други. Специалистите от НКБ съветват всички, които изпитват остра гръдна болка, незабавно да потърсят медицинска помощ.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ продължава безплатните кардиологични прегледи

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ продължава безплатните кардиологични прегледи

Ще се извършват и безплатни урологични прегледи през целия август