"Коронавирусната инфекция се предава по въздушно-капков път. До момента няма 100-процентови доказателства, че този вирус може да проникне през конюнктивата, но все пак като една лигавица, се предполага, че и от там вирусът може да навлезе в организма.".

Това заяви д-р Алек Топов - началник на отделението по Офталмология в столичната частна болница пред БНР. Той препоръчва така, както се използва защитна маска лекарите да използват и предпазен шлем.

По думите му пациентите, които носят лещи са най-предпазени от коронавируса, защото те са свикнали, преди да пипат очите си, да взимат изключителни хигиенни мерки. "Всеки от тези пациенти знае, че когато не е направил това нещо, често попада инфекция в окото", казва той. 

Коронавирусът зарази 541 българи, пикът идва по Великден

Коронавирусът зарази 541 българи, пикът идва по Великден

Мъж на 72 години е починал в Пещера

Според него няма и 100-процентова сигурност, че очилата предпазват от вируса, но е задължение на всеки да предпазва себе си и хората, около себе си.

Д-р Топов успокои пациентите, които страдат от офталмологични заболявания, че от първия ден на извънредното положение, всички спешни прегледи и операции продължават да се правят, защото не търпят отлагане. Към момента няма и недостиг на лекарства за тези пациенти.

С развитието на пандемията от коронавирус, всички специалисти предупреждават да се пазят очите, защото, заедно с ръцете и устата, очите са един от пътищата за заразяване и разпространение на инфекцията.