"Хората с тежки заболявания няма да пострадат по никакъв начин" Това заяви пред Нова заместник-министърът на здравоопазването Светлана Йорданова.

По думите ѝ по новата методика всяко едно заболяване ще бъде с посочени проценти, така че човекът с увреждане ясно ще знае кое от заболяването му носи най-голям функционален дефицит.

Припомняме, че вчера, 29 август, хората с увреждания внесоха в деловодството на Министерството на здравеопазването над 20 жалби.

Те настояват за отмяна на промените в наредбата за ТЕЛК.

Според жалбоподателите правилата ощетяват социалните им добавки. Процентът работоспособност зависи вече най-много от основната диагноза.

"Голяма заблуда, в която са въведени хората с увреждания, е това, че се взима предвид само едно основно заболяване, а всички останали ще бъдат изключени. Това категорично не е така", подчерта Йорданова.

Според нея те са били консултирани от хора, които гонят лични интереси.

Хора с увреждания внесоха над 20 жалби в здравното министерство

Хора с увреждания внесоха над 20 жалби в здравното министерство

Хората с увреждания не искат промените в наредбата за ТЕЛК

Йорданова поясни, че екипите, работели по създаването на новата методика за оценката на медицинската експертиза, са имали единствена задача да осъвременят методиката.

Тя е категорична, че промяната се прави за хората, които наистина имат нужда от подкрепа от държавата, за да бъдат максимално осигурени.

Пациенти с ТЕЛК обжалват новата наредба за медицинска експертиза

Пациенти с ТЕЛК обжалват новата наредба за медицинска експертиза

До момента са събрали над 20 жалби

"За да може един човек със средна степен на увреждане да бъде сигурен, че той ще попадне в определена група, тези проценти са заковани", уточни зам.-министърът.

Йорданова отбеляза, че отсега нататък няма да зависи от лекарите в ТЕЛК какъв процент ще постановят.