Пациенти, които имат решения от ТЕЛК (териториална експертно-лекарска комисия) ще обжалват пред ВАС новата Наредба на Министерството на здравеопазването за медицинската експертиза, съобщи БНР.

"На сто процента ще обжалвам цялостно медицинската експертиза. Ще депозирам първо моята жалба, плюс жалбите на други потърпевши" , заяви пациентка.

По думите ѝ новите правила за изчисляване на процента нетрудоспособност ще намалят процента им на неработоспособност по ТЕЛК, защото инвалидността ще се определя от основното заболяване.

Изтеглят промените за медицинската експертиза
Обновена

Изтеглят промените за медицинската експертиза

По указание на премиера Бойко Борисов

До момента хората с увреждания са събрали над 20 индивидуални жалби.

"Паралелно с това ще заведем колективен иск във ВАС за същата наредба и тръгваме на борба за собствените си права, категорична е потърпевшата.

Според Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването, новата наредба няма да спре фалшивите телкове.

Променят методиката за ТЕЛК

Променят методиката за ТЕЛК

Искат НЕЛК да прави реални проверки

"Когато говорим за тежки хронични заболявания, какъв е смисълът да издадеш експертно решение за увреда за две години? Да игнорираш придружаващите заболявания е абсурдно!", отбеляза Бонева.

Припомняме, първите дългоочаквани и доста спорни промени в системата на медицинската експертиза ТЕЛК, които през пролетта срещнаха отпор от хората с увреждания, бяха оттеглени от кабинета.

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Министър Петков очаква за диалог хората с увреждания

Вече има подготвена наредба за интеграционните добавки

На 10 април 2018 г. след като стана ясно, че подготвяния протест от 18 национално представителни организации на и за хората с увреждания ще се състои, по разпореждане на премиера Бойко Борисов предлаганите промени в системата за медицинската експертиза (т.нар. ТЕЛК) бяха изтеглени от Министерство на здравеопазването. Както министър Ананиев, така и социалният министър Бисер Петков обявиха, че очакват диалог с организациите на хората с увреждания.

На 17 юли 2018 г. участниците в Тристранния съвет за национално сътрудничество подкрепи предложените от правителството промени в методиката за оценка на медицинската експертиза. Промените бяха подкрепени от КРИБ и КНСБ.

В МЗ не знаят за проблеми при окомплектоване на ТЕЛК

В МЗ не знаят за проблеми при окомплектоване на ТЕЛК

Разпращат указания до териториалните комисии за уеднаквяване на стандартите

Сферата на медицинската експертиза е една от най-нереформираните системи от 28 години. Погрешната реформа е много по-лоша от липсата на такава, констатираха от АИКБ.

Малко след като бяха отхвърлени, а по-късно приети нови изменения в системата за медицинската експертиза, в обществото се вдигнаха и майките на децата с увреждания с искане за достоен живот и ясни правила в Закона за хората с увреждания.

Асистенти според нуждите, а не според степента увреждане

Асистенти според нуждите, а не според степента увреждане

За майките на деца с увреждане законът е надежда, че децата им ще ги има

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред НС
Обновена

Родители на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред НС

ТЕЛК да решава какъв процент е работоспособността, призова Корнелия Нинова

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.