В Министерството на здравеопазването (МЗ) няма постъпили сигнали за проблеми при окомплектоването на ТЕЛК в страната, съобщиха от здравното ведомство.

От ведомството на Кирил Ананиев припомнят, че от влизането в сила на 3 август 2018 г., на Наредбата за медицинската експертиза в Министерството на здравеопазването не е постъпил нито един сигнал от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) в цялата страна за затруднения при окомплектоването на съставите.

В министерството няма постъпили и сигнали на граждани за намален процент неработоспособност. Проверка на ведомството показа, че и в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) няма постъпили обжалвания на експертни решения, издадени след влизането в сила на промяната.

От Здравното ведомство напомнят, че новите правила действат по-малко от месец. По никакъв начин не може да се говори за масово намалени проценти и за неокомплектованост на ТЕЛК в страната. Според тях е недопустимо да се тиражират подобни твърдения и обществото да се въвежда в заблуда преди да е извършен анализ на действието на направените нормативни промени.

В Наредбата изрично се посочва, че до шест месеца от влизането в сила на Постановлението ще бъде извършена оценка на въздействието му и при необходимост ще бъдат предприети действия.

От здравната администрация уточняват, че с промените в Правилника за медицинската експертиза отпаднаха изискванията за основен и за трудов договор на членовете на ТЕЛК по отношение на окомплектоването на ТЕЛК съставите. Това дава възможност да се привличат повече специалисти, както от същото, така и от други лечебни заведения, в съставите на ТЕЛК.

От МЗ ще изпратят указания до териториалните комисии за прилагането на промените в медицинската експертиза. Целта е да се уеднакви тълкуването на новите текстове, за да се унифицира подходът при освидетелстването на лицата.

Припомняме, първите дългоочакваните и доста спорни промени в системата на медицинската експертиза ТЕЛК, които през пролетта срещнаха отпор от хората с увреждания, бяха оттеглени от кабинета.

На 10 април 2018 г. след като стана ясно, че подготвяния протест от 18 национално представителни организации на и за хората с увреждания ще се състои, по разпореждане на премиера Бойко Борисов предлаганите промени в системата за медицинската експертиза (т.нар. ТЕЛК) бяха изтеглени от Министерство на здравеопазването. Както министър Ананиев, така и социалният министър Бисер Петков обявиха, че очакват диалог с организациите на хората с увреждания.

на 17 юли 2018 г. участниците в Тристранния съвет за национално сътрудничество подкрепи предложените от правителството промени в методиката за оценка на медицинската експертиза. Промените бяха подкрепени от КРИБ и КНСБ.

Сферата на медицинската експертиза е една от най-нереформираните системи от 28 години. Погрешната реформа е много по-лоша от липсата на такава, констатираха от АИКБ. 

Индивидуална оценка да замени ТЕЛК предлагат работодателите

Индивидуална оценка да замени ТЕЛК предлагат работодателите

Без реформа фалшиви инвалиди ще продължават да получават средства

Малко след като бяха отхвърлени, а по-късно приети нови изменения в системата за медицинската експертиза, в обществото се вдигнаха и майките на децата с увреждания с искане за достоен живот и ясни правила в Закона за хората с увреждания.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.