И сега по наредбите във всеки хотел имаме карантинни стаи. Ако в хотела се появят туристи със симптоматика на коронавирус, те трябва да бъдат отделени. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма по повод предложението на министъра на туризма хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани. Идеята е те да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници.

Според Драганов предложението е добра превантивна мярка, която да намали натоварването на здравната система.

Той обясни, че по света хотелите се използват за медицински лица, които работят в болниците и трябва да бъдат отделени от своите семейства. У нас имало много хора с положителен PCR тест, но без симптоматика.

жажа
Хотелиери дават легла за COVID болни, но при авансово плащане

Хотелиери дават легла за COVID болни, но при авансово плащане

Обявен за карантинен хотел няма да се посещава от туристи в рамките на година

Драганов подчерта, че не стои въпросът за това хотелите да бъдат болници, а става дума за случаите, които не са за болнично лечение.

Той посочи, че практиката в чужбина е всеки по-тежък случай да се премества в лечебно заведение. Хотелът не е болница, изтъкна Драганов. По негови думи в хотелите има изградена система - мери се температурата, храната се оставя пред вратата. Въведени са редица хигиенни мерки.

Драганов обясни, че НЗОК ще сключи договор с тези хотели и ще заплати определен брой легла на база "пълно-празно", като тези легла ще бъдат подготвени да очакват медицински персонал или хора с лека симптоматика.

По отношение на туристическия сезон експертът прогнозира голямо увеличение на вътрешния туризъм, каквото е имало и през лятото.