Не съжалявам, че си тръгвам. Това беше най-правилният ход. Така се отваря възможност някой друг да поеме щафетата и да продължи започнатото. Това заяви в ефира на БиТиВи здравният министър Христо Хинков.

Той бе категоричен, че трябва да се продължат заложените линии на здравната политика. Нужно е да спре изчезването на лекарства от аптечната мрежа. Подготвили сме мерки в тази насока, подчерта Хинков.

По думите му има натиск лекарствата да бъдат изнасяни. Натискът идва от факта, че те се внасят на твърде ниска цена. Зад граница може да се продадат в пъти по-скъпо, изтъкна министъра.

Хинков посочи, че 409 препарата от 51 групи лекарства, насочени към лечение на сърдечно-съдови заболявания стават безплатни. Той уточни, че причината за това е, че смъртността от тези заболявания у нас е най-висока. Здравният министър подчерта, че няма възрастово ограничение за медикаментите.

По отношение на строежа на Националната детска болница той заяви, че всичко се движи по график. Хинков поясни, че има няколко сгради на терена в Горна баня, които трябва да се съборят. Той добави и че има сключен договор с Европейската инвестиционна банка.

Здравният министър засегна и темата за медицинския хеликоптер. Той е категоричен, че въздушната линейка лети безпроблемно. Подсигурили сме екипи, които да летят. Подготвили сме цялата медицинска част. Създаваме система за въздушна спешна помощ, каза още той.

Евтини лекарства изчезват трайно от пазара у нас

Евтини лекарства изчезват трайно от пазара у нас

Хроничен проблем с недостига на инсулин отчита Христо Хинков