Започват проверки за качеството на млечните продукти по училищните схеми. Причината е случаят с мухлясал кашкавал, който получиха сливенски ученици по Схема "Училищно мляко".

Представители на БАБХ ще проверяват дали продуктите, които одобрените кандидати по програмата доставят, отговарят на съответните изисквания.

Млечните продукти, които ще бъдат проверявани, са прясното мляко с масленост 2%, киселото мляко с масленост 2%, както и бялото саламурено сирене и кашкавалът.

Те трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз.

Сиренето и кашкавалът могат да се доставят в индивидуални или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост.

В случай че опаковките са неиндивидуални, те могат да бъдат отваряни, нарязвани или разливани в учебните заведения, които разполагат с помещения за приготвяне или раздаване на храна.

БАБХ издири мухлясалия кашкавал в училищата в Сливен

БАБХ издири мухлясалия кашкавал в училищата в Сливен

По случая са издадени предписания

Прясното и киселото мляко трябва да се доставят единствено в индивидуални опаковки, независимо дали учебните заведения разполагат с помещения за хранене.

Всеки продукт, който не отговаря на тези критерии, е недопустим по европейската програма "Училищно мляко" и не може да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения.

В случай че се установят нередности в качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето.