България не е изолирана част от света, вирусът на маймунскатата шарка би могъл да достигне навсякъде. Малко вероятно е да стане епидемия или пандемия. Има разпространение от човек на човек. Това заяви пред БиТиВи проф. Радостина Александрова.

Вирусът, който причинява маймунска шарка, е близък до този на едрата шарка. Тази ваксина - едрата шарка, не се прилага от края на 70-те години на ХХ век, уточни тя.

85% е защитата, която ваксината срещу едрата шарка осигурява срещу маймунската шарка, обясни тя.

Това заболяване се среща, макар и рядко в Централна Африка. Заразяването с маймунска шарка става когато сме в контакт с телесни течности, дихателни при замърсени предмети - дрехи, спално бельо, постелки на животни, недостатъчно третирано термично месо. Наблюдаваните случаи нямат връзка с ендемичните райони в Африка. Не малка част от инфектираните са хомосексуални мъже, каза проф. Александров.

Болестта се проявява с висока температура, болки в гърба, увеличаване лимфни възли, обрив, който започва от лицето към длани, ходила, гениталии и проявява от 1 до 3 седмици.

Вирусът основно засяга маймуните. Всеки от нас може да се предпази с добра хигиена и внимателни контакти, каза проф. Александрова.

Кантарджиев: Рискът за българите за зараза с маймунска шарка е малък

Кантарджиев: Рискът за българите за зараза с маймунска шарка е малък

Увеличаващите се случаи на маймунска шарка вдигнаха на крак Световната здравна организация

Световната здравна организация (СЗО) работи върху допълнителни насоки за страните как да смекчат разпространението на маймунска шарка, на фона на опасенията, че случаите може да нараснат още повече през летните месеци.

Регистрирани са повече от 100 случая в 11 страни, където разпространението не е ендемично. Повечето от които в Европа.