Бившият здравен министър Илко Семерджиев очаква Националната здравна стратегия да бъде върната от Народното събрание, защото "тюрлюгювечът не е избистрен".Това съобщи той пред БНР и уточни:

"В основата на тази стратегия, която е внесена в НС, е онази, която беше върната в началото на годината. Не вярвам, че депутатите ще се примирят с подобно формално връщане на текстовете."

Припомняме, че Националната здравна стратегия, която е с хоризонт 2030 г., беше качена на сайта на Народното събрание в началото на месеца. Предстои да започне обсъждането й в различните комисии. След гласуването й в парламента, тя би следвало да зададе посоката за развитие на здравеопазването в следващите 7 години. Реализирането на тази стратегия се базира на сума от над 101,5 млрд. лв.

По думите на Семерджиев първата върната стратегия в началото на годината е един "недоносен документ". Според него и настоящата е просто един текст, който не дава никаква представа откъде идваме, какво е състоянието в момента и къде искаме да отидем през 2030 г.

"Прогнозата ми не е добра", каза още Илко Семерджиев.

Той е на мнение, че, за да се проследят процесите, тенденциите, да може да се постави реална "диагноза" и да вървим към визия за бъдещето, на нас ни трябват сравнителни таблици и диаграми. "На нас ни трябват данни от поне 20 години назад, за да видим какво се е променило и какво се нуждаем да променяме, допълни бившият министър на здравеопазването.Covid-19​_

Българите свикват с електронното здравеопазване

Българите свикват с електронното здравеопазване

Над 25 млн. електронни прегледи са регистрирани за по-малко от година

Илко Семерджиев посочи още, че документът показва тежка немарливост и формално отношение към такъв стратегически документ, който би трябвало да бъде основа за приемственост между различните правителства, които ще управляват до 2030 г. Той припомни, че през 2021 г. капиталовите разходи в бюджета на здравното министерство са били 74 млн. През 2022 г. са паднали на 55 млн. За тази година са планирани 32 млн.

"За каква приоритетност говорим в здравеопазването? Имаме почти 3 пъти намаление в капиталовите разходи през МЗ", уточнява бившият здравен министър.

Семерджиев припомни още, че през 2024 г. се е предвиждало за здравеопазване да бъдат заделени 5,1% от БВП за здравеопазване. По думите му реалната стойност възлизала на 4,9%.

Семерджиев определи настоящото финансиране на здравеопазването като дефицитно и уточни, че най-отрицателното нещо в тази стратегия е, че "въобще не се разглеждат проблемите и поуките от пандемията Covid-19.

Според него това трябва да бъде предмет на задълбочено разглеждане и вземане на мерки.

Е-здравеопазване: Нов етап в надграждането на здравно-информационната система

Е-здравеопазване: Нов етап в надграждането на здравно-информационната система

Ще се следи за недостиг на лекарства, подготвя се модул за майчино и детско здравеопазване