Намерен е вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца, съобщиха от Здравното министерство. Има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София.

Затвориха детското отделение на болницата във Враца

Затвориха детското отделение на болницата във Враца

Медици - заради недостиг на лекари, ръководство - в отделението има инфекция

"Запознат съм със състоянието на врачанската болница, както с финансовия, така и с кадровия проблем. Днес проведохме разговори с кредиторите на лечебното заведение, утре продължаваме. Правим всичко възможно, за да се създаде спокойствие сред медицинския персонал и гражданите да не бъдат лишени от грижи", заяви министър Кирил Ананиев след заседание на Комисията по здравеопазване в парламента.

В момента се провежда обществена поръчка за закупуване на ангиограф, за да се възстанови инвазивната кардиология в МБАЛ-Враца, заяви министърът.

Медици от Ловешката болница протестират заедно с гражданите

Медици от Ловешката болница протестират заедно с гражданите

Лекари, санитари и служители очакват яснота за бъдещето на болницата

Днес в Министерството на здравеопазването беше проведена среща с изпълнителните директори на МБАЛ "Христо Ботев" Враца и МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" Ловеч. В момента се подготвят документите за сключване на рамковите договори за 2018 г. за лечебните заведения.

Д-р Нигяр Джафер: Здравната карта задълбочава дисбалансите

Д-р Нигяр Джафер: Здравната карта задълбочава дисбалансите

Ще има между 20 и 30% съкращаване на леглата, категоричен шефът на БЛС

Относно проекта на Национална здравна карта, който по-рано беше поставен на обсъждане в здравната комисия, Ананиев заяви, че през 2017 г. българските граждани са лекувани на близо 25 хил. болнични легла. Това е при 100% използваемост. Общият брой на леглата за болнично лечение на територията на страната е около 39 хил., т.е. през 2017 г. усвояемостта е 64%.

В проекта на Национална здравна карта ние взимаме 100% от лекуваното през 2017 г. и осигуряваме над 8100 резервни легла. Това означава, че в никакъв случай не може да се говори за намаляване правата на хората".

Приеха проекта на Национална здравна карта

Приеха проекта на Национална здравна карта

Намаляват с почти 6 000 броя на болничните легла в страната

Това посочи здравният министър, като уточни, че с НЗОК не се съкращават легла, отделения, болници, а броят на леглата служи единствено като инструмент за балансиране бюджета на НЗОК спрямо потребностите на населението от здравни грижи по области. Чрез броя на леглата ще могат да бъдат засичани свръххоспитализациите и порочните практики няколко пациента да бъдат отчитани по едно и също време на едно легло, а оттук и НЗОК да извършва необходимите проверки.