България разполага с лични предпазни средства за 3 месеца напред. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов в Смолян, съобщава БНР.

Министърът опроверга твърдението, че има недостиг на лични предпазни средства в лечебни заведения в страната и увери, че в складовете у нас е осигурено цялото необходимо количество за следващото тримесечие.

Проф. Ангелов посети областната болница в Смолян, където се срещна с медиците от първа линия и синдикалисти.

Здравният министър готов за диалог с протестиращите медсестри

Здравният министър готов за диалог с протестиращите медсестри

Той уверява, че няма опасност от недостиг относно коронавируса за болниците в Русе

Според министъра, цитиран от bTV, данните за спад на случаите на коронавирус през последните 2 седмици не са достатъчен индикатор, че епидемията намалява.

Той увери, че здравната система е готова за епидемията през зимния сезон, но няма как да се знае дали предстои втори пик.

Относно сключването на договори с общинските болници по клиничната пътека за коронавирус проф. Ангелов обясни, че е решено да се допуска болница да ангажира на граждански консултантски договор специалист по инфекциозни болести при липса на инфекционист в лечебното заведение. Такъв договор ще бъде сключен в болницата в Добрич. Целта е да се подпомогне дейността на структури в страната без инфекционист на трудов договор. След подписване на гражданския договор, ще стане възможен и договор по 104-а клинична пътека.

Протестът на медицинските сестри цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси, тъй като нито един от служителите в МБАЛ-Смолян не е поставил исканията на протестиращите, заяви още министърът.

Той обясни, че е провел среща с представителя на протестиращите в София медицински сестри Мая Илиева и подчерта, че медиците от МБАЛ-Смолян са били изненадани от исканията на синдиката, който я представлява, и не припознават техните искания.