Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери, че няма опасност за гражданите на Русе и областта по отношение на ресурсната обезпеченост относно коронавируса с легла, кадри, лични предпазни средства и дезинфектанти в болниците от региона.

Днес той проведе среща с ръководствата на болниците от областта, както и с директорите на Регионалната здравна инспекция и Регионалната здравноосигурителна каса.

Министърът заяви, че няма недостиг на лекари и медицински сестри. Проблем обаче била все по-ясно очертаващата се липса на анестезиолози.

Относно заплатите на медицинските сестри в Университетска болница "Канев" Ангелов заяви, че основната сестринска заплата в лечебното заведение е 800 лв., но в повечето случаи заплатите на сестрите са около 1000 лв.

Медицински сестри излизат на безсрочен протест

Медицински сестри излизат на безсрочен протест

В 18,30 часа те ще изградят палатков лагер пред ведомството

Той съобщи и че предстои доставката на пет нови линейки за Центъра за спешна медицинска помощ в града, а до 15 септември се очаква да бъде подписан договор за стартиране на ремонтни дейности в ЦСМП, като се предвижда ремонтирането на сградата да започне в началото на ноември. В средата на декември се очаква да започне ремонт и в спешното отделение на УМБАЛ "Канев".

Относно протеста на медицинските сестри пред Министерския съвет министърът изрази съмнение, че той обхваща съсловието от цялата страна. Ангелов все пак увери, че при първа възможност ще се види с колегите, обявили протеста, за да чуе исканията им.

По отношение на старта на учебната година здравният министър поясни, че е сформирана работна група между представители на Министерството на здравеопазването, МОН и на всички ангажирани страни, които ще отговорят на всички въпроси до края на този месец.

По негови думи фокусът е поставен върху създаването на единен алгоритъм за реакция при установен случай на COVID-19 в училище, както и за свеждане до минимум на възможността за пресичане на различните потоци в учебните заведения.

Обмисля се идеята за плаващи междучасия и изолиране на различните класове по етажите на съответното училище.

Относно дома за стари хора с 84 заразени с коронавирус потребители и 9 персонал министърът съобщи, че към момента 7 души са починали, а 37 са излекувани, 6 души от персонала са излекувани, трима са под домашна карантина. В лечебни заведения в областта са настанени 13 пациенти.

Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Русе

Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Русе

Заразени са петима обитатели, две санитарки и шофьор