Преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е установен случай на COVID-19. Такова решение вероятно ще бъде прието до края на седмицата. Това съобщи в Сливен главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев, цитиран от bTV.

Той увери, че се правят опити за детайлно разработване на противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа при установяване на коронавирус при някое от децата.

Д-р Кунчев обясни, че мярката за налагане на двуседмично дистанционно обучение ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус.

Учебната година започва присъствено, Вълчев очаква трудна за всички година

Учебната година започва присъствено, Вълчев очаква трудна за всички година

Деца в един клас е трудно да се разделят и да носят маски, ако има болни - минават на електронно обучение

Сред идеите на здравното министерство е да отпадне кабинетният принцип. Целта е учениците да не обикалят в различни стаи. Има и идеи за пречистване на въздуха по различни способи.

Здравният инспектор посочи, че над 85-90% от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да не се проваля учебната година и да има пълноценен учебен процес. Статистиката обаче показва, че около 25% от родителите не са съгласни и се противопоставят на тази идея.