Никога топлата вода не е спирана умишлено в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Тази позиция заявиха от ръководството на столичната болница заради отправени обвинения към нея.

Проблемът с топлата вода е свързан с времето на идване на топлата вода до чешмите, обясниха от лечебното заведение. Поради тази причина през лятото са сменени стари кранове и в момента проблем с наличието на топла вода няма, категорични са от болницата.

Тъй като сградата на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" е строена преди 87 години, водопроводната система е по стара технология, при която водата изминава дълъг път от точка А до т. Б, посочват от болницата.

В същото време Клиниката по детска клинична хематология и онкология е в най-отдалечената точка на сградата на болницата.

За да се спести дискомфорта от ИСУЛ обясняват, че преди няколко месеца са предприели действия към Клиниката да се добави рециркулационна тръба, благодарение на която водата през цялото време да циркулира в отделението, за да може от момента на пускане на чешмата веднага да потича топла вода. От болницата уверяват, че проектът ще бъде финализиран много скоро.

И Подчертават отново- никога не е спирано подаването на топла вода към детското отделение. В цялата болница се поддържа постоянен дебит не само на топлата, но и на студената вода, за да се посрещнат всички нужди на клиниките.

"Обвинението, че умишлено е спирана топлата вода на Клиниката по детска клинична хематология и онкология е чудовищно и не отговаря на истината", посочва се в позицията. Това е удар към цялата болница, чиито специалисти денонощно се грижат за здравето на само на децата с онкохематологични заболявания, но и на всички пациенти в нея, обобщава ръководството на ИСУЛ.

По-късно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че е извършена проверка по случая, като е осъществен контакт с "Топлофикация София" ЕАД и с кмета Васил Терзиев. Обяснение е изискано и от директора на лечебното заведение Любомир Пенев.

По информация на "Топлофикация София" Клиниката се топлозахранва от абонатна станция, която се намира в основната сграда на болницата, като е констатирано, че на станцията е монтирана система за мониторинг и управление на топлоподаването от външна фирма.

В тази връзка Звено "Вътрешен одит" към Министерство на здравеопазването ще извърши проверка в лечебното заведение.

Такава вече е извършена и от Регионалната здравна инспекция - София днес. На място не е установена липса на течаща топла вода в Клиниката по детска клинична хематология и онкология.

Поради дългото разстояние от абонатната станция до Клиниката, за да потече топла вода е необходимо крановете на батериите да бъдат отворени за по-дълго време, посочват от МЗ.

Проведена е консултация със специалист-инженер, който е представил становище и чертежна схема за изграждане на циркулационен кръг и помпа от абонатната станция до най-близкия вертикален кран, с цел преодоляване на голямата дистанция от абонатната станция до Клиниката.

Предстои представители на специализирана фирма да проведат среща с ръководството на лечебното заведение и да сключат договор за ремонт в най-близки срокове по гореописаните технологични дейности.