Повечето информация би трябвало да дава повече спокойствие. Това стана ясно от коментара на ръководителя на ВМА генерал майор Венцислав Мутафчийски пред БиТиВи по повод паниката от заболяването. Далеч по-опасен е грип тип Б, който идва, отколкото коронавирусът, изтъкна той. Излишно е презапасяването с храна.

Всяка вирусна инфекция, която е опасна за здравето, налага лекарите, които работят със заразени пациенти, да бъдат защитени, както обясни Мутафчийски. Медицинските екипи трябва да бъдат защитени най-много.

В Италия и Китай сериозно медиците са засегнати. Именно затова трябва да се вземат мерки за лекарите.

Коронавирусът не бил продукт на генно инженерство

Коронавирусът не бил продукт на генно инженерство

Стъпаловидно покачване на температурата и затруднено дишане - симптоми на заразата

Смъртността от коронавируса засяга на първо място хората със сърдечно-съдови заболявания, след това хората с диабет и хронични заболявания. Най-застрашени са възрастните хора. Смъртността от вируса е колкото от грип тип Б.

Няма доказан случай на коронавирус у нас, подчерта ръководителят на ВМА. Тази сутрин резултатите от пробите също са отрицателни. 47 са отрицателните проби, направени във ВМА и 15, изготвени от НЦЗПЗ .

При установен първи случай у нас, санитарните власти трябва да издирят контактните лица и да ги поставят под карантина, стана ясно още от думите на Венцислав Мутафчийски. Много важна е личната хигиена, отново заяви той. Важно е и ограничаване на контактите. Вече в самолетите може да се попълва анкетната карта за прибиращите се от рискови дестинации.

Криза за маски и дезинфектанти срещу коронавируса

Криза за маски и дезинфектанти срещу коронавируса

Няма маски и в складовете