Състоянието на транспортираното със "Спартан" 6-годишно дете от Бургас до столичната болница "Пирогов" на 21 февруари се подобрява.

Това стана ясно след посещението на здравния министър Асен Меджидиев и министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев в лечебното заведение.

Детето е в добро общо състояние, с възстановени жизнени функции и добри показатели. То беше настанено в реанимация в критично състояние и за дълъг период, поради което сега му престои възстановителна рехабилитация, съобщават от здравното министерство.

Демерджиев и Меджидиев благодариха на лекарите спасили детето и споделят, че такива моменти осмислят живота им. На място в "Пирогов" двамата министри разговаряха и с родителите на момиченцето, които също изразиха благодарността си за оказаната помощ.

Припомняме, на 21 февруари 6-годишно дете, баща на което е граничен полицай, бе транспортирано със самолет "Спартан" с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) и съпътстващи усложнения.

Министърът на здравеопазването координира възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната. Реанимационен екип на "Пирогов" прегледа детето в УМБАЛ - Бургас и след оценка на клиничното му състояние то бе транспортирано до София и приведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на "Пирогов".

По-късно от спешната болница информираха, че след 25-дневен болничен престой, от които 16 дни реанимационно лечение, множество високоспециализирани изследвания и консултации, момичето е изписано от Детското отделение на университетската спешна болница. То отива в друга болница за нужната рехабилитация.

"Това е медицинско чудо. Пожелавам ви много успехи напред", каза дитректорът на "Пирогов" Валентин Димитров при изпращането на семейството на детето.