България е страната в Европейския съюз, която най-скромно облага тютюневите изделия. Това заяви икономистът от БАН Димитър Събев на пресконференция в БТА, посветена на тютюнопушенето в България.

Той обясни, че ценовата еластичност на търсенето на тютюн в България попада в диапазона 0.67-0.79%. С други думи, ако се повиши цената на тютюневите изделия с 15% ще се съберат почти 100 млн. лв. приходи в бюджета, а потреблението на цигари ще спадне със 77 млн. кутии. Ако се увеличат акцизите, събираемостта за бюджета ще нарасне, а всички ползи от по-малкото пушене ще останат до нас, каза той.

"България е страната с най-високата смъртност в света", обяви Събев и добави, че годишно от цигарите умират 20 000 души.

България на второ място по детска смъртност в ЕС

България на второ място по детска смъртност в ЕС

Няма нито лекарствена политика, нито има национална програма за хранене

Според него безотговорно правителството заявило, че пази интересите на народа именно чрез ниско данъчно облагане. За последните 10 г. потреблението на цигари на човек от населението е нараснало с 43%. Почти всички цигари са вносни, а парите, които даваме за тютюневи изделия са близо 4 млрд. лв. годишно.

Заради тази перверзна зависимост на българския държавен бюджет от данъчното облагане на тютюневите изделия, държейки цените на цигарите ниски, българите започнаха масово да пушат и това тютюнопушене здраво пълни бюджета с пари, каза икономистът.

По думите му 3.5 млрд. лв. от всички приходи в бюджета, идват по линия на данъчното облагане от тютюневите продукти. До 2021 г. тютюневите продукти носели в България повече пари в бюджета, отколкото европейските фондове и от корпоративното подоходно облагане. Това е мълчалива стратегия, защото, ако се каже в прав текст, че правителството разчита повече на пушачите, това би било много нелицеприятно, посочи Събев.

Цигарите убиват 22 000 души годишно у нас

Цигарите убиват 22 000 души годишно у нас

50,4% от българите между 18 и 35 години пушат

В заключение той отсече, че "българският бюджет се пълни със смърт".

Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция "За живот без тютюнев дим" посочи, че 30% от инфарктите се дължат на тютюнопушене, а 80% от рака на белия дроб също се държи заради тютюнопушенето. Повишаването на цените на цигарите би помогнало на хората да живеят по-нормално и би помогнало на младите хора да не пушат, смята д-р Кешанова.

Д-р Гешанова призова политиците да не мислят през очите на финансовия интерес на държавата, а да помислят за здравето на хората.

Съвет към МС ще бори тютюнопушенето - и с по-висок акциз

Съвет към МС ще бори тютюнопушенето - и с по-висок акциз

Преждевременните смъртни случаи у нас са 1 млн. души