Капка по капка - живот. По този начин центърът по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия вече 25 години спасява живота на пациенти.

Основната мисия на Кръвния център е грижата за кръводарители и опазването на тяхното здраве, обясни за news.bg д-р Анелия Гущерова, началник отделение Кръвен център към ВМА.

По случай 25-годишнината на Кръвния център е организирана кръводарителска акция, в която ще се включат известни български актьори като Любо Нейков и Марта Вачкова, както и представители на мотобратството у нас.

"Изключително важно е отношението и вниманието, с което се отнасяме към кръводарителите, защото доверието, което създаваме е изключително важно - да могат те да се върнат при нас, да бъдат доволни и да дарят отново кръв", обясни Гущерова.

В последната година се наблюдава увеличаване на кръводарителите.

Изключително важно е, че млади хора идват да даряват безвъзмездно и доброволно и тази тенденция е радваща. Около 6000 са доброволните кръводарители в болницата за изминалата година.

Според Гущерова са необходими повече обяснения за това, че процедурата по кръводаряване е напълно безвредна, дори е полезна, тъй като се стимулира производството на млади кръвни клетки от костния мозък, които след това директно постъпват в периферията.

Кръводаряването в вид донорство, а в някои медицински справки кръвта се третира като течен орган, подчерта Гущерова. Това е една своеобразна трансплантация, която съдържа голямо количество кръвногрупови антигени, плазмени белтъци и фактори на съсирване.

Преди да започне процедурата, се извършва преглед на кръводарителите. Те не трябва да имат хронични заболявания като язва и диабет, да не са боледували от туберкулоза, а при жените да няма в последните 12 месеца бременност.

Донорите на кръв трябва да бъдат с нормално кръвно налягане, да не взимат към момента на даряването медикаменти и в последните месеци да нямат нови татуировки, тъй като те са рискови, отбеляза д-р Гущерова.

Към момента болницата успява да се справи с набавянето на кръвни банки с помощта на армията и на доброволните кръводарители.

В деня на годишнината на Кръвния център към ВМА ще бъдат почетени и наградени дългогодишни кръводарители.

От ВМА информираха, че почти два пъти са се увеличили безвъзмездните кръводарители в 25-годишната история на Центъра. Ако през 1994 г. са били 3 547, след 2008 г. са надхвърлили 5 000, а дотук през 2018 г. са дарили над 6 000 души, отчете от своя страната полковник професор Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология.

За последните 15 години във ВМА е увеличен обема на хемотрансфузионната терапия. През 1996 г. например за 12 месеца са преляти 1062 литра кръв и кръвни продукти, а през 2017 г. - 2060 литра. Все повече млади хора даряват кръв безвъзмездно, уточниха от ВМА.