Софийската Зоологическа градина е под карантина, съобщи БНР. Зоопаркът ще бъде затворен заради намерена заразена птица с птичи грип.

Незаконно внесени в България птици бяха настанени за няколко дни в зоологическатаградина.

Агенция по безопасност на храните умъртви животните, направените впоследствие проби са доказали, че част от птиците са били болни от птичи грип, информира Александра Митева БАБХ.

"Карантина на зоологическата градина - ще се продължи с надзора да се извършва вътре на всички възприемчиви към това заболяване птици и вече ще се видят какви са рисковете и какви други мерки ще бъдат предприети", обясни Митева.

БАБХ умъртви над 100 птици, няма данни да са били болни

БАБХ умъртви над 100 птици, няма данни да са били болни

Евтаназирани са и птици от защитен вид…

По думите й карантината означава, че зоопаркът ще бъде затворен, но все още не е ясно до кога. Предстои продължителността на карантината да стане ясна в хода на епизоотичното проучване.

От БАБХ информираха, че е доказан птичи грип в две от птиците, унищожени при разкриването на нелегално транспортиране на животни. Общо от БАБХ са убили 119 птици, открити в транспорт, превозващ нелегално животни и птици.

Резултатите за птичи грип идват след изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птичите проби от евтаназираните екземпляри.

Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците - лебед и патица.

Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни, уверяват от БАБХ. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасността на храните разпореди следното налагането на карантина над зоологическата градина.