За да е здраво сърцето ни, трябва да следим много зъбите си. Това заяви кардиологът доц. д-р Сотир Марчев пред БНТ.

Здрави зъби - здраво сърце. Развалените зъби променят бактериите в устата, а те се променят в храносмилателния тракт и се отразяват на храносмилането, а хранителните вещества влизат в кръвта. Затова е много важно да се следи здравето на зъбите, обясни Марчев.

Трябва да обърнем много голямо внимание на здравето си. Основното е да се наспиваме, да се движим и да се следим, като ходим на прегледи, категоричен е кардиологът.

Недоспиването види и до затлъстяване, поясни д-р Марчев. Той препоръча, дори и всичко със здравето ни да е наред, след 40-годишна възраст да ходим поне веднъж на 5 години на лекар.

За здраво сърце най-важни са хубавите емоции, не толкова здравословният начин на живот

За здраво сърце най-важни са хубавите емоции, не толкова здравословният начин на живот

Диетата е важна, но ако тя е неприятна за човека, повече вреди

Кардиолозите са против крайното затлъстяване, което е засегнало 25% от населението у нас. То е плод на липсата на движение, а се отслабва с неядене. Да задържим килограмите си можем само чрез спорт, отбеляза д-р Марчев.

В същото време кардиологът бе категоричен, че крайните форми на спорта увреждат сърцето. Умереното физическо натоварване е полезно. Може и да има кратко тежко натоварване с вдигане на тежести.

За здраво сърце – диета, движение, отказ от цигари

За здраво сърце – диета, движение, отказ от цигари

Дружеството на кардиолозите в България поставя акцент върху

Сърце не се лекува с лежане, бе категоричен кардиологът.

По думите му, за да разберем дали сме здрави можем да се тестваме по стълбите. Ако се качваме до 3-4 етаж без сериозни задъхвания и почивки, нямаме и сериозни проблеми. Това не значи, че сме на 100% здрави, но е знак, че няма нужда от инвазивни процедури като операции.

Кардиолог се обяви за контрол върху енергийните напитки

Кардиолог се обяви за контрол върху енергийните напитки

Кофеинът увеличава адреналина, а той е хормонът на стреса и влияе на сърцето

За здраве и тонус трябва поне 300 минути на седмица да се натоварваме умерено, препоръча Марчев. Той посъветва хората да следят пулса и кръвното си.

Ако имаме кръвно 140 на 90, определено трябва да се отиде на лекар, отбеляза кардиологът д-р Сотир Марчев.