Няма проблем родителите да правят тест на децата преди училище - дали ще го направят вкъщи или пред училището, това е абсолютно допустимо. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Той недоумява какъв проблем има да ставе - родителите ги водят, какво ще се случи, ако учителят даде на родителя теста и той го направи, в класната стая, в коридора. Да оставим това на министъра на образованието, те са педантични в това да спазят детайлите, професионалисти, когато кажат, че искат нещо от МЗ, ние ще им го дадем, поясни още Кацаров.

Той апелира и към родителските организации и към синдикатите и общините да погледнат на въпроса, че това е предизвикателство към всички нас, да не се търсят причини да не се направи и да се отложи за другата седмица, а да се помисли какво може да се направи, за да може това да се случи.

МОН: Тестването ще става в училище, въпреки исканията на директори и родители

МОН: Тестването ще става в училище, въпреки исканията на директори и родители

Дезинформация е твърдението, че децата трябва да бъдат гладни и жадни преди тестването

Не е фатално децата да не се върнат в сряда или четвъртък, може да бъдат направени промени, нищо не е дадено априори. Сложили сме тези дати, да видим дали ще заработи, ако трябва нещо да се променя, ще го променим, обясни Стойчо Кацаров. Министърът уточни, че каквото и да се предложи - тестове близалки, със слюнка, вкъщи, в училище... се отрича. Не, така няма да се стигне до никъде", заяви Кацаров и призова още веднъж да бъдем съпричастни.

Ако сме злонамерени, защото смятаме, че ще спечелим повече гласове в неделя, няма да стане, посочи Кацаров. Разбирам, че е предизвикателство - за пръв път се прави у нас, разбирам, че има притеснения как ще стане, но се влиза в детайли, които нямат особен смисъл, поясни още той.

Относно разбитата схема за фалшиви сертификати, Кацаров поиска прокуратурата да си свърши работата и замесените да получат наказания. Такава схема е трудно да се предотврати, посочи той и посъветва - "може да се извади фалшив зелен сертификат, но ако човекът се разболее - не може да се заблуди никой".

Драмата да плюеш два пъти седмично в хартиено пликче

Драмата да плюеш два пъти седмично в хартиено пликче

В тази ситуация твърде възможно е учениците да се върнат в клас напролет