На този етап няма училище, което да позволява децата да бъдат тествани вкъщи от родителите си, това са слухове, разпространяващи се в родителските групи. Затова са категорични от МОН, които обясниха за news.bg, че тестът на учениците от 1 до 4 клас ще става в училище с изричното изискване на МЗ заради достоверността на теста и несигурността, че всички родители ще подходят отговорно.

Единствено такава възможност е дадена на родителите на деца със специални образователни потребности. От няколко дни в кореспонденции между учители и родители валят писма тестването да става вкъщи.

Драмата да плюеш два пъти седмично в хартиено пликче

Драмата да плюеш два пъти седмично в хартиено пликче

В тази ситуация твърде възможно е учениците да се върнат в клас напролет

До 12 часа днес всички родители трябваше да са отговорили в специалните декларации на МОН - дали са съгласни или не за тестване на децата им, всяко училище си обобщава резултата и на база на това ще прати данни в РУО колко теста му трябват. В 11 часа днес избраните тестове от МЗ вече са разпределени в 24-те базови училища в столицата, а според данните всяко друго училище ще може да си взема необходимия брой тестове от най-близкото до него такова.

Днес служебният министър на образованието Николай Денков е провел онлайн разяснителна среща с директорите на столичните училища, потвърдиха от МОН. Част от директорите също са поискали тестването на учениците да се извършва от родителите вкъщи. Такава възможност на този етап не се дава, категорични са от пресцентъра на ведомството. До края на деня се очаква подробна заповед с всички детайли как и от кого ще се извършва тестването на учениците. Заповедта ще е разписана от пет министерства.

МОН разясни дали, защо и как ще се тестват учениците

МОН разясни дали, защо и как ще се тестват учениците

Ведомството отговори на най-честите въпроси

Също така - дезинформация е твърдението, че децата трябва да бъдат гладни и жадни преди тестването за COVID-19 в училище. Учениците трябва да са закусили преди изследването, но 30 минути преди самото тестване не. 

За родителите, които не искат децата им да бъдат тествани - остават онлайн, възможност да не са нито един от двата варианта няма, макар да има и такива искания от родители.

В зависимост от възможностите на училището ще се направи синхронно и асинхронно учене, например учителят може да е с 10 деца присъствено, 15 да са в онлайн среда, но по-скоро ще са слушатели. При асинхронно няма да присъстват в часовете, ще получават по друг начин информацията.

МОН все още не е решавало нищо за връщането на големите ученици в клас, ще се обсъжда след като се види как тръгва процесът с тестването при по-малките деца, уточниха още от там.

Предлагат преструктуриране на учебната програма за седмиците с тестване на учениците

Предлагат преструктуриране на учебната програма за седмиците с тестване на учениците

Учителите ще бъдат затруднени да преподават едновременно онлайн и присъствено