От днес започва разпределянето на щадящите тестове из училищата, съобщава Нова телевизия.

Тестването на учениците ще става само след декларирано съгласие на родителите, които трябва да попълнят документа и да го предадат онлайн или лично в училището.

В случай че повече от половината от родителите не са съгласни децата им да се тестват, целият клас ще остане в онлайн обучение.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева изрази мнение, че родителите трябва да тестват децата си.

Драмата да плюеш два пъти седмично в хартиено пликче

Драмата да плюеш два пъти седмично в хартиено пликче

В тази ситуация твърде възможно е учениците да се върнат в клас напролет

Тя обясни, че много родителски организации са се възпротивили срещу предложението, поради което е било решено тестването да се извършва само в училище.

Такева посочи, че учителите ще бъдат затруднени да преподават едновременно онлайн и присъствено, поради което настоя да се помисли за преструктуриране на учебната програма за седмиците, през които ще има тестване.

От своя страна началникът на РУО-София Ваня Кастрева поясни, че в заповедта не е разписано родителите да тестват децата си вкъщи, a пробовземането може да стане само в училищна среда.

Тя посочи, че учителите със зелен сертификат няма да бъдат тествани, а тези без ще бъдат. Здравните власти увериха, че няма риск болно дете да зарази учител, защото има достатъчно предпазни мерки, подчерта Кастрева.

Половин час преди тестване на малките ученици – без приема на храна и вода

Половин час преди тестване на малките ученици – без приема на храна и вода

Гайдарова: Учителите имат нужда от подкрепата на родителите