Нека имаме предвид, че тестването в училище ще означава да бъдат нарушени всички изграждани в годините хигиенни навици, което със сигурност е още един отрицателен аспект. Това е във връзка с изискването тестовете да се направят на гладно, без прием на вода, за да е достоверен тестът и, разбира се, без измиване на зъбите и провеждане на сутрешен тоалет.

Това заявяват в позиция до медиите от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Позицията е адресирана към здравния министър Стойчо Кацаров.

Това ще означава, че децата, след като бъдат тествани в училище, първо ще се наредят на опашка, за да измият зъбите си, след това ще закусят, а по този начин се изяжда активното учебно време.

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

Съвместно постановление на Кацаров и Денков

За тази цел се настоява тестовете да се правят в домашна среда.

Министерството на здравеопазването подмени препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип "близалка", припомнят от синдиката.

По тази причина от организацията настояват министърът на здравеопазването, д-р Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че тестът е негативен. Това е практиката в много европейски страни, припомнят от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Също така се посочва и че над 85% от самите родители не са съгласни с реда за тестване, а също и учителите, на които такива медицински действия не влизат в длъжностната характеристика, а и така се превръщат в работещи на първа линия и са под заплаха

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

До 10 дни може да се въведат ковид тестове и децата да се върнат в клас

Ще се въведе само с разбирането на родители и учителите

При липса на реакция от министерство на здравеопазването, синдикат "Образование" ще поиска оставката на министъра на здравеопазването - д-р Стойчо Кацаров и на премиера на служебното правителство Стефан Янев.

Това се посочва в позицията на д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Припомняме, че въвеждането на тестовете в начален етап са едно от условията за връщането на учениците от начален етап в училище от 10 ноември.