Демонополизацията на здравната каса е задължителна, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов пред Bulgaria ON AIR. Той смята също, че е необходимо да се ускори процесът на децентрализация.

"Когато COVID-болен се лекува в общинска болница, но след това се налага да премине в интензивно отделение, болницата не получава нищо за направените разходи, нека НЗОК да помисли по този въпрос. Здравното министерство трябва да отдели фонд за развитие на общинското здравеопазване." - коментира д-р Кабаиванов в предаването "Денят ON AIR".

Болниците искат спешна среща с НЗОК, за да уточнят колко струва лечението на COVID-19

Болниците искат спешна среща с НЗОК, за да уточнят колко струва лечението на COVID-19

Цената на лечението на всеки пациент е различна

По думите му, общинската болница в Карлово се справя на върха на възможностите си.

"Легла има - проблемът е кадрови. Нашите колеги успяват с много усилия и с много себеотдаване да лекуват болните от COVID-19. Ако общинските болници по някакъв начин бяха закрити през годините, сега ударът щеше да бъде много жесток. Няма как общинските болници да минат без държавна помощ." - посочи кметът на Карлово.

Болницата в Карлово спира плановия прием в част от отделенията

Болницата в Карлово спира плановия прием в част от отделенията

Неврологията и вътрешното отделени стават буферна зона

Той разказа, че са направени дарителски кампании и са закупени много необходими уреди за COVID-отделенията.

По думите му епидемичната обстановка в града е тежка, но не всички спазват носенето на маските на открито.

"1300 са карантинираните в Карлово към настоящия момент - положението е тежко. На всичкото отгоре очакваме пикът да настъпи средата на април. Затова е необходимо да се ускори процесът на децентрализация. Общините трябва да имат повече възможности, освен задължения, за да могат да решават проблемите не само на здравеопазването, а и на гражданите като цяло." - смята д-р Кабаиванов.

"В Карлово има 34 лични лекари. Те имат записани над 3000 желаещи за ваксинация. С 2 екипа ваксинираме по 60 души на ден. Апелът към моите съграждани е ваксинирайте се, ако нямате противопоказания. Друг начин да се преборим с пандемията няма. Можеше да договорим повече ваксини, гражданите с право да имат избор и да преценят коя от трите ваксини да използват. Нуждаем се в следващия месец поне от 500 000 ваксини от Pfizer/BioNTech, AstraZeneca и Moderna." - каза още карловският кмет.

Според него е необходимо да се удвои приемът на студенти по медицина и минималната лекарска заплата да бъде 2000 лв.