Медицински екипи от Университетската болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" ще бъдат командировани по Южното Черноморие през летните месеци. Това заяви министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

На официалната церемония присъстваха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметовете на Община Созопол Тихомир Янакиев, директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров, както и директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Той присъства на откриването на филиал за спешна медицинска помощ в Созопол. В новооткритият център в момента работят само 3-ма медицински специалисти - 2-ма фелдшери и 1 парамедик. За обезпечаване на спешната помощ през летните месеци е необходим още 1 екип с още една линейка, посочи парамедикът от Спешния център в Созопол Румяна Вълчева

По думите на министър Меджидиев са осигурени средства и апаратура за екипите, които ще бъдат командировани през лятото. Финансово ще бъдат подсигурени от Министерството на финансите и от Министерство на туризма самите екипи, организацията ще осъществява "Пирогов", поясни той.

С този център и с тези подобни на Южното Черноморие, които досега бяха дефицит ние точно това правим предоставяме на всеки, който има нужда да стигне до най-добрия специалист, изтъкна директорът на "Пирогов" Валентин Димитров.

Асен Меджидиев коментира и темата за медицинска помощ по въздуха. По думите му 106 души от цялата страна вече са се записали за обучение, като има и още желаещи. Той допълни, че площадки за кацане ще има до Бургас, Царево и Приморско.

Двама министри договориха повече лекари за летния сезон

Двама министри договориха повече лекари за летния сезон

Темата е била дискутирана и с ректорите на медицинските университети във Варна и Бургас