Лъжа са думите на министъра на здравеопазването Христо Хинков, че освобождаването на изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е "консултирано" с мен.

Това написа по-рано в сряда във "Фейсбук" д-р Костадин Ангелов, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Христо Хинков: Решението да освободя шефа на "Пирогов" е мое

Христо Хинков: Решението да освободя шефа на "Пирогов" е мое

Установени са закононарушения

Припомняме, че министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на брифинг в Министерски съвет заяви, че решението да бъде освободен директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров е било негово.

Хинков посочи и аргумента - установени са закононарушения. Увери, че не е имал разминаване с премиера Николай Денков по отношение на решението.

Здравният министър уточни, че е предприел необходимите действия да освободи директора на "Пирогов", когато е получил одитния доклад за явни и финансови нарушения в болничното заведение, за да не бъде обявен в безстопанственост.

Проф. Хинков уточни, че процедурата по освобождаване на директора на Пирогов завършва тогава, когато в Търговския регистър е записан новия директор.

Здравният министър изтъкна, че е консултирал решението си да освободи директора на "Пирогов" не само с премиера, но и с председателя на Комисията по здравеопазване и депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

Прокуратурата чете одитния доклад на "Пирогов"

Прокуратурата чете одитния доклад на "Пирогов"

Инспекцията е във връзка с финансови нарушения и обществени поръчки

Той увери, че е направил всичко необходимо, не го е скрил от медиите и съдът трябвало да реши дали неговото действие е правомерно или не.

В други болници също са установени нарушения, но не в такъв размер, какъвто е бил констатиран в "Пирогов". За кои обаче - здравният министър не каза. Има нарушения, има финансови загуби и е представен график за проверки в болниците, които са с държавно участие. Такива проверки са планове и ще бъде направен график за извънредни проверки за болници, които са в по-голям риск от финансова загуба.

Във вторник от пресцентъра на болницата потвърдиха, че д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Като мотиви за освобождаването му бе изтъкнат доклада от вътрешния одит на Министерството на здравеопазването и насъбралото се обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

Решено е неговата позиция да бъде заета от д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. Той е бил част от екипа на Клиниката по неврохирургия към "Пирогов".

Рокадата в ръководството на столичната болница доведе и до нов трус в управляващата сглобка. На извънреден брифинг в Партийния дом от парламентарната група на ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да гласуват заедно с ПП-ДБ в резултат на уволнението на Валентин Димитров.

В тази връзка заместник-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев призова депутатите от ГЕРБ-СДС да влязат в пленарна зала и да не бойкотират работата на парламента. По думите на Минчев всичко може да се разреши по пътя на диалога, а не по пътя на конфронтацията.

Софийският градски съд обаче спря вписването на новото ръководство на болница "Пирогов" заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров.