Решението да освободя директора на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров е мое. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на брифинг в Министерски съвет.

Хинков посочи и аргумента - установени са закононарушения. И увери, че не е имал разминаване с премиера Николай Денков по отношение на решението.

Здравният министър уточни, че е предприел необходимите действия да освободи директора на "Пирогов", когато е получил одитния доклад за явни и финансови нарушения в болничното заведение, за да не бъде обявен в безстопанственост.

За да се аргументира за решението си министърът посочи и данни за финансовото състояние на болницата: Към 30 септември 2023 "Пирогов" регистрира положителен общ текущ финансов резултат в размер на 898 000 лв., но отчита натрупани загуби от минали години в размер на 31 408 лв. Има сключен договор за банков заем, изплащанията на който не може да бъдат отчитани като финансова печалба. За сравнение натрупаната загуба към минали години към 30 септември 2022 г. е в размер на 24 370 000 лв. За отчетния период за 2023 г. спрямо същия за 2022 г. се наблюдава отрицателна тенденция и значително увеличение на финансовата загуба на болницата - 31 млн. лв., което е повече със 7 млн. лв. в сравнение с 2022 г.

"Всичко, което съм предприел е спрямо законите в страната, спрямо задълженията ми като министър и заставам зад моето решение. Одитният доклад е предоставен на прокуратурата, на АДФИ, Сметната палата и ДАНС", подчерта той.

Проф. Хинков уточни, че процедурата по освобождаване на директора на Пирогов завършва тогава, когато в Търговския регистър е записан новия директор.

Здравният министър изтъкна, че е консултирал решението си да освободи директора на "Пирогов" не само с премиера, но и с председателя на Комисията по здравеопазване и депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

Нов трус в "некоалицията" - този път заради "Пирогов"

Нов трус в "некоалицията" - този път заради "Пирогов"

ГЕРБ няма да гласуват нито един законопроект на МС, докато не заработи механизъм за общо вземане на решения в сглобката

Той увери, че е направил всичко необходимо, не го е скрил от медиите и съдът трябвало да реши дали неговото действие е правомерно или не.

В други болници също са установени нарушения, но не в такъв размер, какъвто е бил констатиран в "Пирогов". За кои обаче - здравният министър не каза. Има нарушения, има финансови загуби и е представен график за проверки в болниците, които са с държавно участие. Такива проверки са планове и ще бъде направен график за извънредни проверки за болници, които са в по-голям риск от финансова загуба.

Припомняме, вчера от пресцентъра на болницата потвърдиха, че д-р Валентин Димитров е освободен като член на Съвета на директорите. Като мотиви за освобождаването му бе изтъкнат доклада от вътрешния одит на Министерството на здравеопазването и насъбралото се обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на Клиники.

Решено е неговата позиция да бъде заета от д-р Константин Димов, лицево-челюстен хирург от УМБАЛ "Св. Анна" в София. Той е бил част от екипа на Клиниката по неврохирургия към "Пирогов".

Рокадата в ръководството на столичната болница доведе и до нов трус в управляващата сглобка. На извънреден брифинг в Партийния дом от парламентарната група на ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да гласуват заедно с ПП-ДБ в резултат на уволнението на Валентин Димитров.

В тази връзка заместник-председателят на 49-ото Народно събрание и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев призова депутатите от ГЕРБ-СДС да влязат в пленарна зала и да не бойкотират работата на парламента. По думите на Минчев всичко може да се разреши по пътя на диалога, а не по пътя на конфронтацията.

Софийският градски съд обаче спря вписването на новото ръководство на болница "Пирогов" заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров.

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Пирогов"

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Пирогов"

Заради жалба на досегашния директор Валентин Димитров