"Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в секторите "Култура" и "Спорт". Това заяви във Варна здравният министър Костадин Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

По думите му ще има още 14 дни за наблюдение преди другите облекчения на мерките. "Връщаме си живота такъв какъвто беше", каза Ангелов.

Проф. Ангелов се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19.

Тестват масово за COVID-19 учителите в Старозагорско - никой няма антитела

Тестват масово за COVID-19 учителите в Старозагорско - никой няма антитела

До момента са изследвани 260 души

Увеличил се броят на учителите и непедагогическия персонал, които искат да се ваксинират, стана ясно след срещата. По думите на Ангелов е до 30%. Същата тенденция наблюдаваме и в "Социалното подпомагане". Очакваме в този регион първа фаза на ваксинирането да приключи и да започнем втора фаза в началото на февруари", заяви министър Ангелов. И увери, че има достатъчно ваксини.

По думите на здравния министър новият щам на коронавируса се повлиява от ваксините, налични на пазара. Лечението било същото.

На въпрос кога ще отворят заведенията, Ангелов отговори: "Не очаквайте да взема решение под натиск".

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Проф. Тодор Кантарджиев разясни и какви могат да бъдат страничните ефекти

По-късно от министерството допълниха, че "от 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса 43 резултата вече са ясни. 8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. Една от пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите - от частни лаборатории".

Във Варна Ангелов обясни, че разговорите за недостатъчно линейки, за недостатъчен брой легла, за забавени пациенти, са останали в миналото, а това е успех.

Министър Ангелов уточни, че се очаква ваксинирането във Фаза 1 в целия Район 3 в морската ни столица от ваксинационния план да приключи към края на настоящия месец януари, а Фаза 2 ще започне най-късно в началото на февруари.

Здравният министър успокои, че всички необходими количества ваксини са осигурени, както са налични и дозите за предстоящата реимунизация.