Съжалявам за институцията Министерство на здравеопазването, защото тя се употребява като пропаганден мегафон. Това заявява в своя позиция депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов по повод изнесената от МЗ информация за Александровска болница.

Той изтъква, че подобна информация за "лошото финансово състояние" на лечебното заведение се публикува за трети път в последните няколко месеца, и то - все покрай избори.

В становището си Ангелов представя и факти, за които твърди, че не се съобщават, защото не са удобни за Стойчо Кацаров.

През 2013 г., когато Ангелов става директор на Александровска болница, тя е с 29 248 000 лв. загуба. Тогава лечебното заведение по негови думи е и в отчайващо инфраструктурно състояние. До 2020 г. обаче болницата постепенно се обновява и към 2020 г. остават за инфраструктурно подобрение сградите на Пропедевтика на вътрешните болести и на Клиниката по алергология, за които финансовите средства са осигурени. Финансов ресурс за Клиниката по кожни болести не е осигурен.

Александровска болница - пред фалит и в най-тежко състояние

Александровска болница - пред фалит и в най-тежко състояние

Стойчо Кацаров смята да сезира прокуратурата

По данни на Ангелов през 2013 г. приходите на болницата са 40 млн. лв. , а в края на 2020 г. - над 77 млн. лв. Просрочените задължения са стопени от 16 млн. лв. на 8 млн. лв. в края на 2020 г.

Капиталът на болницата е нараснал от 33 млн. лв. през 2013 г. до 70.8 млн. лв. в края на 2020 г.

Средната брутна заплата е била 821 лв. преди Ангелов да стане директор, а в края на 2020 г. средното възнаграждение вече е 1710 лв.

Ангелов е категоричен, че се прави опит за манипулация на обществото чрез финансови термини. На хората се дава информация за счетоводен резултат, който е коренно различен от финансов резултат, подчертава той.

"Модернизирането на болницата с апаратура води до амортизационни отчисления, които според изискванията на закона за счетоводството трябва да се вписват като загуба. Точно тези амортизации формират т.нар. счетоводна загуба. Но това не е финансов резултат. Паралелно с натрупването на счетоводната загуба се увеличават активите на болницата", посочва се в позицията.

Ангелов дал съдбата на Александровска в ръцете на кредиторите ѝ

Ангелов дал съдбата на Александровска в ръцете на кредиторите ѝ

Само за последната 1,5 година е натрупана загуба в размер на 10 621 000 лв.

Ангелов посочва, че сключените споразумения, за които пише Кацаров от името на министерството, са законно сключвани и е защитен финансовият интерес на лечебното заведение. Всички сключени договори за разсрочване на задълженията пък са подписвани след преговори и са обстойно разглеждани от Съвета на директорите.

Ангелов напомня, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по случая поради липса на данни за престъпление, а проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция не е установила финансови нарушения.

Ангелов подчертава, че днешната атака на Стойчо Кацаров е опит за сплашване, но той няма да бъде уплашен с политически натиск.

Бившият здравен министър заявява, че няма да спре да говори за частната болница край Казичене, за която Кацаров подготвя "зелена светлина". Въпреки че преди 20 дни е поискал от МЗ писмата, с които министърът стартира процедурата за частната болница, те все още не са му предоставени.

"Кой финансира НПО-то на Кацаров преди да стане министър? Организацията получава стотици хиляди левове годишно. Това е видно от финансовите отчети в Търговския регистър. Дали не е Търговска лига? Дали не е Чайкафарма? Дали не са лица, свързани с тези дружества, които днес искат да отворят частна болница край София?", пита още Ангелов.