Последствията за психичното ни здраве от кризата с коронавируса са много големи и трябва спешно да вземем мерки за възстановяването му.

Това заяви директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова пред bTV.

По повод изявлението на премиера, че сме изгубили битката за психичното здраве на хората след кризата с коронавируса, Гълъбова смята, че "именно с такова поведение ще я изгубим".

Нещата са много сериозни. Ние променихме начина си на живот. Хиляди загубиха работата си, невъзможността да общуваме по естествен начин, дистанционното обучение при децата - всичко това се отразява на психиката ни, подчерта Гълъбова.

Според нея поведението на управляващите по време на кризата не е било правилно.

"Българите сме мнителни хора пои природа, но уважаваме авторитетите. Ако кризата се ръководеше от тези хора от (Експертният съвет по епидемиология), ако ни се даваха ясни и точни указания и те не се сменят през 20 минути. Настъпи един такъв информационен хаос, който стана благодатна почва да има и други мнения", подчерта Гълъбова.

По отношение на идеята за слагане на изолационни кабини в училищата за деца, които имат симптоми на COVID-19, тя поясни, че това може да доведе до развиване на чувство за вина, защото това от едно дете ще се възприеме като наказание.

Във връзка с протестите, Гълъбова отбеляза, че не може да се прогнозира точен момент, в който напрежението на протеста може да ескалира. Дългото стоене на площада и умората също можели да имат влияние и да доведат до избухване на насилие.

Тя обаче бе категорична, че "зад насилието стоят провокатори, които не случайно отиват късно вечерта, това се случва не в 6 ч., не в 8, а след 10 ч. вечерта".