Най-засегнатият сектор от пандемията се оказа здравеопазването - не хотелиерството и ресторантьорството, както се смяташе доскоро. Това заяви във Варна конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Валери Апостолов, цитиран от БНР.

По негови думи има голям отлив на медицински специалисти от болниците в страната, който не може да бъде компенсиран с внос на медици отвън. Той изрази опасение, че това ще става все по-голям проблем.

Ситуацията била катастрофална, болници искат реорганизация на кадрите

Ситуацията била катастрофална, болници искат реорганизация на кадрите

Проблемът бил не в апаратурата, а в липсата на медици

От синдиката очакват от Министерството на здравеопазването и Инспекцията по труда да предоставят статистика за напусналите системата на здравеопазването медицински специалисти от началото на пандемията.

Апостолов отбеляза, че в момента няма пречка да се командироват специалисти от ЕС у нас. Те обаче не биха проявили желание да дойдат заради ниското заплащане.

Той прогнозира сериозен удар върху здравната система през следващите години. Според него проблемът трябва да се коментира и в системата на висшето образование - за защитени специалности или преференции при записване. Това обаче не било добре регулирано в момента.