Децата станаха доста сериозен разпространител на заразата. Това важи за всички възрасти, не само за учениците, но и при най-малките. Положителното на този вирус е, че щади децата, но те пренасят заразата. Забележете, че без да има ограничителни мерки за училищата - половината от тях не учат, защото ги е страх". 

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Той беше категоричен, че са проведени сериозни дискусии за затварянето на училищата и детските градини. 

Продължителността на новите мерки до 21 декември, не е уловка, ако сработят и постигнем намаляване или задържане на заболеваемостта - това ще бъде достатъчно и ще дадем възможност на хората да си посрещнат празниците нормално, подчерта Кунчев.

По думите му в Италия, Франция и Испания по-строгите забрани вече са дали резултат. Той поясни, че мерките у нас са с индекс на строгост около 70, докато в Израел този индекс е 85, а в Гърция - 82.

"Получи се рязко намаляване в тези страни. Ние не търсим само намаляване на случаите, а да позволим този ръст да не пречи на лечението, като максимално запазим работните места. С Гърция, с която имахме сходни резултати, в момента е доста назад от и по заболеваемост, и по смъртност", коментира доц. Кунчев.

Ангел Кунчев: Сегашните мерки не са най-строгите

Ангел Кунчев: Сегашните мерки не са най-строгите

По думите му взимането на тежки мерки са въпрос на сложен анализ

Според него ефектът от мерките ще се усети най-рано след 10 дни при новозаразените и след 3 седмици - при смъртността. "Дори да постигнем плато, това ще е успех", уточни той.

Доц. Кунчев коментира, че няма как да се спре епидемията с тези забрани, защото това е въздушно-капкова инфекция. По думите му COVID-19 е също толкова заразен, колкото грипа, но при него има по-сериозни усложнения и по-висока смъртност.

Доц. Кунчев беше категоричен, че при тази висока смъртност и растящата заболеваемост - няма как държавата да не предприеме мерки.

Има медикаменти, лекарите са подготвени, уверява Балтов

Има медикаменти, лекарите са подготвени, уверява Балтов

Откриват се три нови центъра за даряване на кръвна плазма

Той посочи, че за последния месец смъртността у нас се е увеличила над 3,5 пъти, като това е най-високият ѝ ръст от 5 години насам.

Относно конспиративните теории за вируса, той заяви, че няма значение как е създаден COVID-19, важното е, че трябва да се борим с него. Доц. Кунчев посочи, че пандемията е била стрес-тест за здравната ни система и е показала къде са слабостите в нея и кои сектори трябва спешно да се реформират.

По въпроса за евентуалната загуба на работни места заради ограниченията, доц. Кунчев коментира, че столичната болница "Пирогов" търси над 80 санитари, на които предлага около 3 000 лв. възнаграждение, но желаещи няма.

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември
Обновена

Затварят молове, училища, детски градини и заведения до 21 декември

Мерките влизат в сила от петък вечерта