Нещата са ясни - вълната върви нагоре, така както и в цяла Европа. Разбира се, това не е приятно, но е и някаква изключителна изненада. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по повод ръста на новозаразени през последните дни у нас.

Той подчерта, че въпреки скока на новите случаи продължаваме да запазваме мястото си в европейската класация. По негови думи всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек.

Доц. Кунчев призна, че ситуацията е притеснителна, но имало различни степени. Според него обикновеният човек трябва да спазва вече толкова добре известните мерки, а здравната система - да има готовност да посреща повече хора.

Нов COVID-19 рекорд - 914 са заразените за денонощие

Нов COVID-19 рекорд - 914 са заразените за денонощие

Починалите са 15 души

Относно засилените проверки на мерките здравният инспектор посочи, че ако се правят проверки само от РЗИ, те няма как да са успешни. По тази причина се изисква областните щабове да създадат организация в контрола да бъдат включени всички налични контролни органи - полицията, БАБХ, Инспекцията по труда, центрове за градска мобилност и т.н.

Той подчерта, че ситацията е много динамична и непрекъснато се сменят регионите, които попадат в тежка ситуация. В момента по негови думи заболеваемостта е най-висока в Благоевград и Търговище.

Не трябвало да издигаме COVID-19 на пиедестал като опасна инфекция

Не трябвало да издигаме COVID-19 на пиедестал като опасна инфекция

В началото на епидемията се говорели "страхотии"

Относно заповедта за отпадането на втори PCR тест след 14-дневна карантина доц. Кунчев заяви, че според него трябва да отпадне и първият.

По негови думи са се събрали достатъчно научни данни, че след 14-дневен период човек, дори да е носител на вируса, не излъчва такова количество вируси, че да бъде заразен.

Според здравния инспектор данните от световната литература, че човек не е заразен още след четвъртия-петия ден, са достатъчно надеждни.