Масово в България втората имунизация на ваксината се появява в края на април и началото на май. Дотогава ние ще кажем на хората какво да правят. Това заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

Кунчев посочи, че не е работа на пациента да преценява какво да взима като лекарства за разреждане на кръвта. До средата на май пациентите ще знаят какво да правят - дали да си правят втора доза, да я отложат ли, да правят ли друга ваксинация или да си направят пълна имунизационна схема с друга ваксина.

"Идеята на човек, започнал имунизация, е да се възползва от плюсовете, които му дава тя, и да знае, че правейки пълната схема на имунизация, е напълно защитен", категоричен бе Ангел Кунчев.

От 12 април отварят ресторантите, от 16 април и казината

От 12 април отварят ресторантите, от 16 април и казината

Моловете отварят от 16 април, нехранителните магазини да осигурят по 8 кв./м на човек

Той посочи, че рисковете са толкова малки, че си заслужава да завършим имунизацията и да знаем, че имаме максимална защита, която осигурява ваксината. Тогава ще получим и документ - сертификат, който може и да ни потрябва.

По думите му е много голямо неразбирането по темата с ваксините и хората искат максимална яснота. Когато препоръката е с повишено внимание, тогава се приема малко по-трудно. Повишено внимание трябва да има при жени под 30 години, с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептивни препарати.

Според него при тези обявени случаи на нежелани реакции шансът да се развият същите реакции, ако няма имунизация, е хиляда пъти по-голям, отколкото от самата ваксинация.

НОЩ отчита първи крачки към края на третата вълна

НОЩ отчита първи крачки към края на третата вълна

Спадът на заболеваемостта е крехък - само 7%, каза обаче Венцислав Мутафчийски

За противоепидемичните мерки и ще има ли удължаване след 30 април, Кунчев отбеляза, че най-вероятно ще се наложи и май месец да има удължаване на мерките. Той го е предложил, въпросът е, че всичко това трябва да бъде обсъдено и прието от Министерския съвет. Вероятно, ако се появяват нови препарати и нови възможности, то бюджетът трябва да покрие тези разходи, а това зависи от парламента, каза още Кунчев.

Идеята е доколкото е възможно да освободим социално-икономическия живот, защото, ако се спазват правила с всички мерки - това е един много приемлив риск, уточни Ангел Кунчев.

Ангел Кунчев не мисли, че ще има нова вълна тази пролет, а тя по-скоро ще бъде в есенно-зимния сезон.

Кунчев каза още, че все още е рано да се успокояваме, че опасността е преминала.

Да престанем с противоречивите послания за ваксините, призова епидемиолог

Да престанем с противоречивите послания за ваксините, призова епидемиолог

Пациентите не трябвало да се отказват от втората доза ваксина