Крайно време е да престанем с противоречивите изказвания за ваксините, аз много бих искала да посъветвам хората да се ваксинират. Това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова в сутрешния блок на БНТ.

Начинът е хората да се ваксинират, призова проф. Мира Кожухарова и допълни, че не е хубаво пациентите да се отказват от втората доза ваксина. По еднакъв начин ваксината задейства имунната система на човек, втората доза действа като подсилваща, прави имунитетът по-продължителен и напрегнат, категорична бе проф. Кожухарова.

"Нека се отнасяме спокойно към ваксината", призова проф. Мира Кожухарова.

По думите й, когато човек е ваксиниран, при всяка среща с причинител на заболяването неговата имунна система се събужда и е готова да реагира. Ако се премине от векторна към РНК ваксина, отново трябва да има две дози. Това е краен вариант и епидемиологът смята, че не е много разумно да се прави.

Бойко Борисов подканя за активна ваксинация

Бойко Борисов подканя за активна ваксинация

За да имаме една сериозна армия от победили коронавируса

В различните държави има различни препоръки, а препоръките на ИАЛ не са много консистентни. Противоречивите послания водят до негативен резултат и в тези ситуации би било по-разумно Европейската агенция по лекарствата да формира становище за европейските държави, посочи проф. Кожухарова.

Досегашната епидемична практика е доказала, че най-сигурното средство да се повлияе на една епидемия, е да има ефективна ваксина и тя да се приложи масово. Ползите са много по-големи, изтъкна епидемиологът.

Според нея не би трябвало хората да се откажат от ваксинацията заради обществените дискусии. Ваксините винаги се правят с повишено внимание, но хората трябва да бъдат предупредени, каза още тя и увери, че няма нужда от допълнителни изследвания преди ваксинация.

В края на април правим свободен избор на ваксини

В края на април правим свободен избор на ваксини

Около 1,5 млн. българи вече са защитени от COVID-19

анкета

Трябва ли COVID ваксинацията да е задължителна за определени професии?

Виж резултати

Да, защото заразяването на цели колективи е риск за цялата икономика 25.2%

Да, защото някои работят с особено уязвими хора 14.7%

Не, това би било прилагане на двоен аршин 5.4%

Не, това би нарушило правата им 43.3%

Няма значение, рано или късно ще принудят всички да се ваксинират 11.4%