Педиатрите и училищните власти ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който съдържа диагнози - предпоставка някои от децата да учат дистанционно. Това заяви пред БНР главният държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По негови думи целта е родителите да имат право на избор за начина на обучение.

Той обясни, че повечето от родителите предпочитат присъственото обучение, а около 20-25% подкрепят дистанционната форма.

Кунчев обясни, че при положителен случай на COVID-19 децата от съответния клас ще бъдат поставени под 14-дневна карантина, по време на която обучението им ще е дистанционно.

По отношение на PCR тестовете на учениците той уточни, че може да се ползва утвърденият общ механизъм - общопрактикуващият лекар или специалист в болницата могат да поискат такова изследване и след одобрение от РЗИ, тестът да бъде направен и заплатен от НЗОК.

Според Кунчев не се налагат масови изследвания на контактни лица, ако дете от един клас е заразено, защото те няма да дадат особени предимства. По негови думи при позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик.

Борисов се хвали с 32% по-малко болни от COVID-19 у нас при ръст на пандемията в света

Борисов се хвали с 32% по-малко болни от COVID-19 у нас при ръст на пандемията в света

България била една от малкото страни с правилен подход, и то без да тегли заем

"Масов скрининг аз не предвиждам, той няма някаква профилактична особена стойност. Това, което ще получите като резултат, е картинката в момента и след два дена тя може да бъде съвсем различна", обясни здравният инспектор.

Той предупреди, че тази година ваксините против грип може да се забавят заради повишеното търсене в световен мащаб. По негови думи около 180 000 дози ще бъдат предоставени безплатно за възрастните хора. Приблизително същите количества ще бъдат пуснати и на свободния пазар.

Е-обучение за целия клас при случай на COVID-19 предлага д-р Кунчев

Е-обучение за целия клас при случай на COVID-19 предлага д-р Кунчев

Мярката ще важи и за класовете на братята и сестрите на заразеното дете

Кунчев напомни, че комбинацията на сезонен грип с коронавирус усложнява картината. Той обаче допълни, че има развитие по въпроса, тъй като доста фирми са започнали да правят мултиплексни тестове, при които с един тест се дава възможност за отдиференциране.

Здравният инспектор посочи, че експертите са се отказали да дават прогнози за коронавируса, но все пак заяви, че през последните дни у нас има значителен спад - над 30%, като България е сред малкото страни в Европа с такова понижение. Трудно обаче можело да се каже дали тенденцията ще се задържи.

Сега сме се устремили към средните за Европа стойности заболяемост, обясни доц. Кунчев.

По негови думи граничните мерки вече нямали особено значение. Циркулацията на вируса вътре в страните е достатъчно голяма, за да си въобразяваме, че основният риск е "внос" на вируса от друга страна и толкова много да съсредоточаваме усилията си в тази посока, подчерта той.