Има възможност хората да си избират ваксини, тъй като има достатъчно наличности в РЗИ, откъдето се разпределя по имунизационните пунктове и джипитата. Това заяви пред Нова телевизия здравният епидемиолог доц. Ангел Кунчев.

Той е категоричен, че не е изхвърлена нито една доза в имунизационните пунктове досега.

Обмисля се да се изнесат пунктове извън РЗИ, както пред Пирогов, ВМА, но проблемът е липсата на кадри, за да може да върви по-бързо имунизацията. Достъп до ваксина ще имат всички, дори и нездравноосигурените, обясни Кунчев. Той е категоричен, че има количества, РЗИ имат всички ваксини и ги разпределят, където са нужни, дори и за избор на ваксина. Не са връщани хора, обясни той.

Лекарите подават заявките си на база на наличностите, които през май ще са достатъчни, вижда се кога може да се получи и се дава дата и час на пациента.

За Кунчев е "приятна изненада", тъй като много от хората решили да си довършат имунизацията с "Астра Зенека".

Българите сред най-скептичните в ЕС, че ваксините ще сложат край на пандемията

Българите сред най-скептичните в ЕС, че ваксините ще сложат край на пандемията

22% от сънародниците ни твърдо не искат да се ваксинират, 62% не вярват, че ваксините са безопасни

Относно разработката на ваксините Кунчев обясни, че всички фирми ги променят на базата на новите щамове. ЕК излезе с разрешение, че води преговори за доставки за 2021-2022 г., обясни той. Ако в лабораториите има данни за нови щамове, могат да се произведат на създадената база изменения, уточни специалистът.

Реалистично е в края на юли да се стигнат нива до 60% ваксинирани хора, анализира Ангел Кунчев. Въпросът е всичко, което дойде, да се разпределя веднага. Той е привърженик на американския тип на ваксинация - и в колата, и в аптеките, но при българското законодателство това не е възможно.

Страстите около руската ваксина "Спутник V" според Кунчев са политически. Той обаче обясни, че когато бъде одобрена, няма проблем да се ваксинира в България и с нея.

Нищо не се знае за щама, който е засечен в Индия. Характеристики до момента няма, обясни обаче здравният инспектор.

Здравната комисия прие да започнат преговори за ваксината "Спутник V"

Здравната комисия прие да започнат преговори за ваксината "Спутник V"

Страната ни ще има план при пандемията

Между 90 лица под 19 г. заболяват всеки ден от британския щам и имат спешна нужда от кислород. Това са разликите с досегашните щамове. А причината за мястото на страната в класацията ни: "Ние сме застаряваща нация, първо място по инсулти, инфаркти, онкозаболявания, какъвто и вирус да дойде, резултатите ще са, че сме сред първите по смъртност и на Балканите, и в Европа".

Ще има по-светъл период през летния сезон в разпространението на коронавируса, но не съм сигурен, че това ще е последният ни сблъсък, ще има нови щамове, каза още Кунчев.

Той вижда психологическа настройка за отпускане на българите по празниците. "Ако се държим като развързани и все едно няма епидемия, рано или късно ще си платим за това", обясни епидемиологът.

България първа в Европа и втора в света по смъртност от COVID-19

България първа в Европа и втора в света по смъртност от COVID-19

Това показват данните на университета "Джонс Хопкинс"