"Заболеваемостта е ниска и тенденцията е добра. Всички се надяваме това да е краят на пандемията. Но не е, със сигурност. Приключването на пандемията е голяма грешка. Ще направим глупост, ако се държим така, че да върнем заболеваемостта на високи нива, пак да напълним болниците и да сме принудени да върнем до това да въвеждаме нови мерки". Това заяви в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев във връзка с отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април. По думите му жертвите на коронавируса у нас са над 36 500.

Положителните проби за COVID-19 паднаха под 10%

Положителните проби за COVID-19 паднаха под 10%

Пандемията се свива

Според Кунчев към момента ситуацията в България и в Източна Европа като цяло е добра, но обстановката в Западна Европа е обезпокоителна.

"Аз като главен държавен здравен инспектор и министерството като такова внесохме като проект на решение удължаването на тази обстановка до 15 май", обясни доц. Кунчев. Той допълни, че все пак не фатално, че извънредната епидемична обстановка не е удължена.

Параноята от маските и смисълът на зеления сертификат

Параноята от маските и смисълът на зеления сертификат

COVID-19 направил видими проблемите в здравеопазването

Ангел Кунчев каза още, че ниският процент ваксинирани може да стане причина за по-тежка ситуация през есента и подчерта, че трябва да има кампания за ползите от ваксинирането.