В Лабораторията за геномни изследвания към Медицинския университет в София вече могат да се установят 4500 редки генетични  болести.
Така се дава достъп на повече български семейства до ранни проучвания и няма да се налага да изпращат генетичен материал за изследване в чужбина, коментира пред БНР ръководителят на лабораторията проф. Иво Кременски.

По думите му, в нея се извършват всички възможни генетични изследвания.

„Да изследва всичките известни пет хиляди гена, на така наречените редки болести - това ще доведе до достъп на повече хора, на повече семейства. А от това нещо се нуждаят около 300 хиляди семейства в България, за да не се изпраща в чужбина.
Основното е, че всички възможни генетични диагностични изследвания, ще се правят в тази лаборатория. Тази лаборатория е включена в Наредба 26, която финансира реактивите и консумативите, защото те са основното скъпо нещо. Тези цени ще спаднат драстично, а за болшинството от семействата ще е безплатно.” – коментира проф. Кременски.

За 15-а поредна година се провежда национална среща с медиите на тема "Здравни и социални практики - предизвикателства 2016-та", организирана от фондация МОСТ (Медии, общество, семейство, традиции).